MKB-Nederland en VNO-NCW zijn tevreden met de recente besluitvorming in het Europarlement over de vervolmaking van de bankenunie.

Met de gemaakte afspraken over hoe om zal worden gegaan met het afwikkelen van omvallende banken is een belangrijke stap gezet in het realiseren van een structureel stabiele Europese financiële sector, vinden beide organisaties.

Het Europees Parlement stemde deze week in met de oprichting van een Europese Resolutieautoriteit die probleembanken kan aanpakken en herstructureren. Als in de toekomst een bank dreigt om te vallen, beslist deze resolutieraad: ontmantelen (een ordelijk faillissement) of oplappen.

Vanaf 4 november neemt de Europese Centrale Bank (ECB) het toezicht over op de ongeveer 130 systeembanken van de nationale autoriteiten. Hiervoor wordt grondig onderzocht hoe gezond deze banken zijn. Eventueel dienen zij extra kapitaal aan te trekken om hun positie te verstevigen, zodat ze gezond en wel toetreden tot de bankenunie. De ECB zal in principe het toezicht op kleinere niet-systeemrelevante banken bij de nationale toezichthouders laten.

De lidstaten worden enigszins op afstand gehouden bij de besluitvorming over ontmantelen of oplappen om de snelheid te bevorderen. Een besluit moet namelijk veelal binnen een weekend rond zijn. MKB-Nederland en VNO-NCW vinden die snelheid van handelen een zwaarwegend voordeel van de bankenunie.

Voor bedrijven is een bankenunie van vitaal belang voor de financiële stabiliteit. Zij moeten hun middelen veilig kunnen stallen en geld kunnen aantrekken wanneer ze dat nodig hebben. Met name de export van Nederlandse bedrijven vereist ook banken met een internationaal netwerk.

Bron: MKB Nederland