Op initiatief van de Nederlandse en Franse overheid komt Europa met een nieuwe aanpak van belastingfraude. Met een speciaal netwerk van fraude-experts en het digitaal uitwisselen van gegevens moet belastingfraude sneller en effectiever worden opgespoord en bestreden. Minister De Jager van Financiën heeft in Luxemburg samen met zijn Europese collega's besloten tot de invoering van het netwerk dat eind 2010 operationeel moet zijn.

Minister De Jager: "Cruciaal bij de nieuwe aanpak is de koppeling van bestanden. Ook nu wordt er informatie uitgewisseld, maar straks gaat dat volledig automatisch. Dat heeft drie voordelen: een verdere vergroting van de pakkans, minder schade en fraude komt eerder aan het licht. Deze EU-brede aanpak moet voorkomen dat fraudeurs in meerdere landen hun slag proberen te slaan." Het netwerk van fraudespecialisten is een belangrijk onderdeel van een nieuwe verordening die 8 juni werd aangenomen. Binnen het netwerk wordt informatie uitgewisseld die al bij de Belastingdienst bekend is. Voor bedrijven of particulieren brengt het geen extra werk met zich mee.

Voorkomen en bestrijden van belastingfraude en zwartsparen staan hoog op de agenda van de Europese ministers van Financiën omdat er vele miljarden euro's in omgaan. In Nederland werkt de Belastingdienst bij de bestrijding van fraude nauw samen met de FIOD. Daarbij zijn recent diverse successen geboekt. Zo is er in 2009 voor 28 miljoen euro aan naheffingen en 4 miljoen euro aan boetes opgelegd voor btw-carousselfraude. Bij deze vorm van fraude draagt een ondernemer geen btw af, terwijl hij die wel in rekening brengt bij zijn klanten.

Ook hebben de Belastingdienst en de FIOD in 2009 enkele grootschalige fraudegevallen met CO2-emissierechten blootgelegd. En voor zwartspaarders die door de Belastingdienst of de FIOD worden opgespoord geldt inmiddels een boete van maximaal 300%.

Bron: Ministerie van Financiën