Europese bedrijven zitten opgescheept met ongewoon grote voorraden: 20 tot 30% hoger dan gemiddeld. In maart bereikten de voorraden het hoogste niveau sinds 2012. Nergens in de wereld is het voorraadniveau zo hoog als in Europa. Dit blijkt uit onderzoek van de researchafdeling van Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar ter wereld.

De onderzoekers hebben onder meer de DIO (Days Inventory Outstanding) berekend. De DIO is de omloopsnelheid van de voorraad uitgedrukt in dagen. Die is voor heel Europa afgelopen jaar met 4 dagen opgelopen tot 52 dagen. Kijken we alleen naar het mkb dan is de DIO opgelopen tot 58 dagen. Landen die het slechts scoren zijn Spanje (+ 11 dagen) en Duitsland (+ 6 dagen).

Onverkoopbaar

Volgens Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland, zullen de productie en de prijzen “logischerwijs” naar beneden bijgesteld moeten worden. “Er is een aanpassing nodig. Bedrijven willen van hun te grote voorraden af omdat het geld en ruimte in beslag neemt. Daarnaast kleven er allerlei risico’s aan te veel voorraad. Voordat je het weet blijf je zitten met onverkoopbare spullen.” Volgens Geeroms is de belangrijkste oorzaak voor de te hoge voorraden de teruglopende vraag door de toegenomen economische onzekerheid wereldwijd.

Financiële problemen

Volgens Geeroms zijn te grote voorraden een serieuze bedreiging voor bedrijven juist in een tijd van een dreigende recessie. “In een gezonde situatie heb je voldoende voorraad in huis om te voldoen aan de ingeschatte vraag. Valt een deel van de vraag weg dan moeten bedrijven actie ondernemen. Bijvoorbeeld door tijdelijk minder te produceren. Of door producten tegen kortingsprijzen te verkopen. Reageren bedrijven te laat dan kan dat tot financiële problemen leiden. Ze komen geld tekort omdat er te veel werkkapitaal in de eigen voorraad vastzit.”

Crisis Eurozone

Grote Europese bedrijven houden op maandbasis bij of hun voorraad ’te klein’, ‘normaal’ of ‘te groot’ is. In juni waren er net zoveel grote bedrijven die ‘te groot’ invulden als in 2011, het jaar vlak voor de grote crisis in de Eurozone.

Bron: ANP Pers Support