Deze maand is een nieuwe regeling ingegaan die bedrijven de mogelijkheid geeft zich via een automatische incasso te laten betalen door een klant in een ander EU-land. Dit is bijvoorbeeld handig voor eigenaars van vakantiewoningen, studenten en gepensioneerden die in het buitenland wonen.

Een automatische incasso-opdracht of domicilïering Deutsch English français bespaart u het werk om een cheque uit te schrijven of een overschrijving te doen om een rekening te betalen. Automatische incasso wordt vooral gebruikt voor periodieke opdrachten zoals de betaling van gas, water en licht, telefoon en abonnementen.

Vroeger kon dit systeem alleen worden gebruik voor binnenlandse betalingen. Maar dankzij de nieuwe regeling is deze betaalwijze voor de klanten van 2 500 banken nu ook beschikbaar voor betalingen over de nationale grenzen heen.

En daar blijft het niet bij: in de landen van de eurozone moeten uiterlijk in november 2010 alle banken de mogelijkheid van grensoverschrijdende automatische incasso bieden.
In de landen buiten de eurozone hebben ze hiervoor tot november 2014 de tijd.

Het gaat om een belangrijke stap in de integratie van de EU-economie, waarbij nieuwe regels ervoor moeten zorgen dat een grensoverschrijdende automatische incasso-opdracht net zo gemakkelijk en veilig is als een binnenlandse.

In Europa kunt u met uw bankpas al kosteloos geld opnemen in het buitenland. Maar u kunt nog niet overal met een gewone bankpas betalen. Uiteindelijk zullen één binnenlandse bankrekening en één bankkaart volstaan voor alle bankdiensten in de EU.

Behalve de 27 EU-landen doen nog vijf andere landen mee aan het programma: IJsland, Noorwegen, Zwitsterland, Liechtenstein en Monaco.

Een andere ontwikkeling is dat u binnenkort gemakkelijker op een andere bank in eigen land kunt overstappen. De banken hebben afgesproken dat de nieuwe bank u moet helpen de oude rekening op te zeggen en het saldo over te dragen. De meeste nationale bankverenigingen hebben dit uitgangspunt aanvaard.

Bron: EU EC Enterprise