Banken hebben belang bij betrouwbare kredietinformatie om onbetaalde rekeningen en financiële problemen bij hun klanten te voorkomen. Experian, wereldwijd leverancier van consumenteninformatiediensten, speelt in op een nieuw ontstane informatiebehoefte in deze branche met een specifieke consumentenscore voor financiële instellingen.

Twaalf keer zoveel kans op financiële problemen
De financiële sector betreurt de beslissing van de telecom branche om vanaf 1 januari 2011 geen achterstandinformatie meer bij het BKR te registreren. De sector geeft terecht als reden dat de registraties disproportionele gevolgen hebben voor hun klanten.
Banken hebben echter veel baat bij de informatie.

Uit recent onderzoek van het BKR blijkt dat iemand met een achterstand op een telecom abonnement 12 keer zo veel kans maakt om opnieuw in de financiële problemen te raken. Omdat de registraties voor financiële instellingen een grote voorspellende waarde hebben, wordt naarstig gezocht naar een alternatief om hun verantwoorde kredietbeleid te kunnen continueren.

Respect voor de privacy
Speciaal voor de financiële sector ontwikkelde Experian een creditrating die meer kwalitatieve financiële data bevat uit een grotere diversiteit aan bronnen en branches waarmee het gemis aan telecom informatie wordt opgevangen. Omdat de conclusies in een ‘gewogen’ score worden uitgedrukt, kan een enkele ervaring van één bron nooit doorslaggevend zijn. Daarnaast worden de afzonderlijke ervaringen en bronnen niet bekend gemaakt.

Het bedrijf komt hiermee ook tegemoet aan de wens voor meer privacy van consumenten. “Wij volgen de privacydiscussie op de voet en proberen zo goed mogelijk te balanceren tussen het respect voor de privacy van burgers, de belangen van commerciële partijen en de overheid die meer inzicht wil in betaalachterstanden om de schuldenproblematiek aan te pakken. Met deze oplossing denken wij de juiste balans te hebben gevonden”, aldus Arjan van den Akker, Directeur Credit Services van Experian Nederland. “Het is overigens geen alternatief voor het BKR omdat deze stichting deel uitmaakt van de banken, maar het is wel een belangrijke en gewenste aanvulling.”

Voor meer informatie neemt u contact op met: Experian Nederland: Nicole van der Zijden, T: 070-4404500, E: nicole.van.der.zijden@nl.experian.com of The Marketing Company, Monique Groenwegen, T: 06-46574292, E: monique@themarketingcompany.nl

Bron: creditexpo.nl