Nederlandse bedrijven profiteren van gezamenlijke munt

Een goed functionerende interne markt en gezamenlijke munt zijn van groot belang voor de verdere groei van de export binnen en buiten Europa en daarmee ook voor de groei van de Nederlandse economie en werkgelegenheid. De overgrote meerderheid van Nederlandse exporteurs (70 procent) is dan ook blij met de euro. Over de vraag of er meer vanuit Brussel geregeld zou moeten worden, zijn zij minder enthousiast (26 procent). Dit blijkt uit het onderzoek Trends in Export 2014 van kredietverzekeraar Atradius en exportvereniging Fenedex.

Met het oog op de Europese verkiezingen hebben Atradius en Fenedex exporteurs gevraagd naar hun mening over een gezamenlijk Europa. Europa is van groot belang voor exporteurs. Van de 433 miljard euro aan goederen die Nederland in 2013 heeft geëxporteerd gaat 73 procent naar landen binnen de Europese Unie.

Daarbij is de export binnen de EU het afgelopen jaar harder gegroeid dan daarbuiten. Dit betekent dat veel bedrijven hun geld nog altijd binnen Europa verdienen. Daarmee is het niet verwonderlijk dat 70% de gezamenlijke munt omarmt.

Bron: Atradius