Nederlandse exporteurs zijn positief over technologische innovaties zoals digitalisering, robotisering en 3D-printing. Een grote meerderheid verwacht dat deze ontwikkelingen een positieve impact hebben op hun business. Vooral ondernemers in de metaalsector denken in de komende jaren te profiteren van digitalisering en robotisering. Dit is een van de conclusies uit Trends in Export 2017, het jaarlijkse onderzoek van Atradius en ondernemersorganisatie evofenedex.

Atradius en evofenedex hebben ruim 5.800 exporteurs gevraagd naar hun verwachtingen voor 2017. Hierbij kwamen zij onder meer aan het woord over de impact van technologische innovaties op hun business. Uit het onderzoek komt naar voren dat exporteurs met name invloed verwachten van digitalisering, robotisering en 3D-printing.

Meeste impact verwacht van digitalisering

Van alle exporteurs zegt 69 procent dat digitalisering invloed heeft op hun business, gevolgd door robotisering (52 procent) en 3D-printing (37 procent). 20 procent verwacht dat big data juist een grote impact zal hebben op hun bedrijfsvoering. Eenzelfde aantal exporteurs verwacht dat zelfrijdende voertuigen vergelijkbare gevolgen zal hebben. Blockchain – een technologie om data te versleutelen en beveiligen, onder andere de technologie achter bitcoin – volgt met 10 procent. Exporteurs geven echter wel aan dat ze nog onvoldoende bekend zijn met ontwikkelingen op het gebied van big data (35 procent) en blockchain (39 procent).

Exporteurs zijn over het algemeen positief over de technologische innovaties. Ook hier springen digitalisering en robotisering er boven uit. Meer dan 80 procent van de bedrijven is positief over deze ontwikkelingen. Tegelijkertijd zijn er exporteurs die benadrukken dat sommige trends negatief uitpakken voor hun bedrijf. Zo is 9 procent negatief over 3D-printing en een zelfde percentage geeft dit aan bij zelfrijdende voertuigen.

Verwachte effecten innovaties per branche

Digitalisering en robotisering zijn voor alle sectoren de belangrijkste innovaties. Vooral de metaalsector verwacht veel gevolgen te ondervinden. Een goede tweede is de landbouwsector, waar naast digitalisering en robotisering ook big data opvallend hoog scoort. Opvallend is dat de nog relatief onbekende blockchain-technologie in de voeding, drank en tabaksindustrie met 9 procent voorzichtig wordt omarmd.

Presentatie onderzoek

De uitgebreide uitkomsten van Trends in Export 2017 worden dinsdag 4 april gepresenteerd. Uit het onderzoek komen de exporttrends voor komend jaar naar voren. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de concurrentiepositie van Nederland op de internationale markt.

Bron: Atradius