De komende vier jaar verbetert naar verwachting de financiële positie van grote gemeenten. Dat komt omdat grote gemeenten hun grondposities en schuldenlast afbouwen. Daarnaast verbetert hun solvabiliteitspositie. Dat blijkt uit een analyse door PwC van vijf financiële indicatoren van zevenentwintig Nederlandse 100.000plus gemeenten op basis van hun meerjarenbegroting.

Met ingang van 2016 zijn gemeenten in Nederland verplicht vijf financiële beleidsindicatoren op te nemen in de begroting en het jaarverslag. Zo kunnen belanghebbenden een helder beeld vormen over de beleidsresultaten van gemeenten. De verplichting komt voor uit het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV).

Hoewel de financiële positie van 100.000plus gemeenten door hun historie niet direct vergelijkbaar is, toont het meerjarenperspectief wel een belangrijke gezamenlijke ontwikkeling, zegt Frank van Kommer, hoofd van de gemeentengroep van PwC. ‘De komende jaren nemen grondposities af waardoor ook de leningenportefeuille van veel gemeenten wordt afgebouwd. Enerzijds komt dat door de aantrekkende markt voor bestaande nieuwbouwprojecten. Anderzijds zien we ook terughoudendheid met de start van nieuwe projecten.’

Bron: PwC