Sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart hebben banken in Nederland in aanvulling op het steunpakket van de overheid inmiddels ruim 166.000 ondernemers financieel meer lucht gegeven. Met het uitstel van aflossingen en het verstrekken van leningen of meer kredietruimte aan bedrijven is in totaal inmiddels 28 miljard euro gemoeid (vier weken geleden nog 25,8 miljard). Dat blijkt uit het overzicht dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag heeft gepubliceerd.

Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis ruim 37.000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven, met een totale waarde van 24,9 miljard euro. Ruim 6.200 van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie. Met de garantieregelingen (zoals de BMKB-C, de GO-C en de KKC) is ruim 1,7 miljard euro gemoeid. 129.000 bedrijven hebben uitstel van betaling gekregen van hun bank. Met het uitstel is in totaal 3,1 miljard euro gemoeid. Het collectieve uitstel heeft inmiddels plaats gemaakt voor maatwerk.

“Banken houden een vinger aan de pols en leggen waar mogelijk ook proactief contact met klanten om te zien hoe zij ervoor staan. Op dit moment is er geen sprake van wijdverspreide liquiditeitsproblemen maar dat kan snel veranderen, “ zegt Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken.

“Deze tweede gedeeltelijke lockdown komt voor specifieke groepen klanten ontzettend hard aan, zeker als bedrijven al sinds maart interen op reserves. We weten dat er in sectoren met langdurige beperkingen bedrijven zullen zijn die het niet gaan redden. Wij roepen onze klanten op niet te wachten met het zoeken naar hulp. Ga naar je bank! De deur staat bij alle banken open om met klanten te bespreken wat mogelijk is om hen bij te staan; dat is een kwestie van maatwerk. Banken kunnen het niet alleen; steun vanuit de overheid voor getroffen sectoren blijft essentieel. Wij zijn dus blij met de aankondiging deze week van het kabinet van de nadere steunmaatregelen. Bij kredietverlening blijft het uitgangspunt dat er perspectief is op terugkeer naar een gezonde situatie en financiering verantwoord is,” aldus Buijink.

Tot nu toe hebben bijna 36.000 consumenten een betaalpauze ontvangen van banken voor de aflossing van hun hypotheek of consumptief krediet. Dat betreft in de meeste gevallen een betaalpauze van één tot en met drie maanden. Hiermee is in totaal 85 miljoen euro gemoeid (vier weken geleden 81 miljoen). Om bij een betaalpauze voor de hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen, moeten consumenten zich uiterlijk op 31 december 2020 bij hun hypotheekverstrekker gemeld hebben.

Een betaalpauze op de hypotheek of consumptieve lening is een tijdelijke oplossing waarmee bijvoorbeeld wegvallende inkomsten een aantal maanden kunnen worden opgevangen. Als klanten, bijvoorbeeld door werkloosheid, meer structurele betalingsproblemen voorzien, is het verstandig om (opnieuw) in gesprek te gaan met de bank. De bank zoekt dan samen met de klant naar een passende en meer langetermijnoplossing. Zo’n oplossing is altijd maatwerk en het belangrijkste uitgangspunt daarbij blijft dat banken hun klanten willen beschermen voor lasten die ze niet kunnen dragen.

Bron: NVB