Nederlandse familiebedrijven hebben moeite met het aantrekken van financiering. Ruim een kwart van de familiebedrijven zien financiering als belangrijkste probleem in de komende 12 maanden. Dat blijkt uit de zevende wereldwijde Family Business Survey van accountants- en advieskantoor PwC. Voor dit onderzoek zijn 75 Nederlandse familiebedrijven ondervraagd.

Dat 28 procent van de familiebedrijven in Nederland de beschikbaarheid van financiering als grootste probleem ziet, staat in contrast met de 12 procent van de familiebedrijven wereldwijd. Volgens Martijn Mouwen, verantwoordelijk voor debt advisory bij PwC, komt dit door het betrekkelijk kleine speelveld in Nederland. “Voor een beetje financiering heb je in Nederland toch snel alle grootbanken nodig. Als een van hen financiering niet ziet zitten, en je hebt geen alternatieven, dan wordt het al snel lastig.”

Naast financiering hebben familiebedrijven bedrijfsopvolging ook hoog op de agenda staan. Maar liefst 70.000 ondernemers zijn 55 jaar of ouder en 41.000 ervan zelfs 60 jaar of ouder. Volgens PwC-partner Renate de Lange gaat dit thema de komende jaren prominent spelen. “Zo’n 70 procent wil overdragen aan de volgende generatie, maar slechts15 procent heeft een robuust opvolgingsplan. En het ontbreken van een opvolgingsplan is een van de belangrijkste redenen waarom familiebedrijven mislukken.”

Kijk voor de gehele editie van de Family Business Survey op pwc.nl

Bron: APS