Aan de kassa en online is van vrijdag 23 tot en met maandag 26 november (Black Friday t/m Cyber Monday) aanzienlijk vaker afgerekend met pinpassen en iDEAL dan op een normale maandag tot en met vrijdag in oktober. Het aantal iDEAL-betalingen lag 72 procent hoger dan normaal. Met pinpassen is 16 procent vaker afgerekend.

Geschatte 2,35 miljard euro omzet

Bij betaalautomaten is bijna 58 miljoen keer betaald, voor een totaalbedrag van ruim 1,5 miljard euro. Met iDEAL is ruim 10 miljoen keer afgerekend, voor ongeveer 850 miljoen euro. De stijging tijdens de koopjesdagen kan waarschijnlijk geheel aan de non-food detailhandel worden toegeschreven.

Ook ten opzichte van Black Friday tot en met Cyber Monday 2017 nam het aantal transacties toe. Voor iDEAL steeg het aantal betalingen met 38 procent ten opzichte van vorig jaar, in lijn met de normale jaarlijkse groei van iDEAL. Specifiek op Black Friday lag de toename van het aantal iDEAL-betalingen echter ruim een kwart boven de jaarlijkse stijging. Voor pinnen bedroeg de toename 21 procent sinds vorig jaar, ruim het dubbele van de normale jaarlijkse groei van deze betaalmethode.

Bron: Betaalvereniging Nederland