De oververhitting op de woningmarkt lijkt definitief voorbij. Afgelopen kwartaal kantelde de markt verder van een verkopersmarkt naar een kopersmarkt, blijkt uit de funda Index. Geïnteresseerde kopers hebben nu met de helft minder concurrenten te maken dan een jaar geleden. Tijd om toe te slaan?

Elke maand doet funda onderzoek naar het vertrouwen, de (ver)koopplannen en het gedrag van bezoekers op funda.nl. Wat betekent dit voor jou als huisbezitter? Of als je koop- of verkoopplannen hebt? Dit zijn de opvallendste ontwikkelingen van het afgelopen kwartaal:

  • De woningmarkt kantelt verder van een verkopers- naar een kopersmarkt
  • De concurrentie op de woningmarkt is gehalveerd, wel zijn er regionale verschillen
  • Kopers hebben weer meer vertrouwen, maar zijn nog afwachtend
  • Verkopers zien dat de markt minder gunstig voor hen wordt, maar zetten verkoopplannen wel door

Minder concurrentie voor kopers

De oververhitting op de woningmarkt lijkt nu echt ten einde. We zien dat de markt steeds meer kantelt van een verkopersmarkt naar een kopersmarkt. Wie nu een woning koopt, heeft de helft minder concurrenten dan begin vorig jaar. Toen waren er gemiddeld twaalf geïnteresseerden per huis, nu gemiddeld zes. Hoewel de concurrentie overal daalde, zijn er nog wel regionale verschillen. Zo is de concurrentie in de Randstad nog steeds hoger dan in bijvoorbeeld Zeeland en Noord-Brabant. Ook Groningen is populair: daar was de concurrentie afgelopen kwartaal zelfs het hoogst van Nederland.

Huis kopen voor een prikkie zit er niet in

Ondanks de kanteling van de markt is de vraag nog steeds groter dan het aanbod en zijn de huizenprijzen – hoewel gedaald – nog steeds hoog. Een huis kopen voor een prikkie zit er dus niet in.

We zien dan ook ambivalente reacties op de afkoelende markt, zegt Joost Dop, CEO van funda. ‘Het vertrouwen onder kopers stijgt, maar ze blijven nog afwachtend, terwijl het vertrouwen onder verkopers daalt. Deze ambivalentie past bij de grote onzekerheden van dit moment, met een flinke druk op de economie, hoge inflatie, stijgende rente en energieprijzen die door het dak gaan. Nu een deel van de kopers afwachtend is, zijn de kansen op een woning – voor wie de financiering haalbaar is – een stuk beter in vergelijking met de afgelopen jaren. Kanttekening hierbij is wel dat veel mensen niet de woning kunnen vinden die zij zoeken.’

Vooruitzichten

Een jaar geleden werd het vertrouwen van kopers en verkopers in de woningmarkt nog bepaald door het beperkte aanbod en de lage rente. Op dit moment zien we dat het sentiment beïnvloed wordt door de economische situatie en de hoge rente.

Het aantal verkopers dat de huidige markt gunstig vindt om te verkopen daalt, maar dat weerhoudt hen er niet van om te verkopen. Sterker nog: het aantal mensen dat van plan is een huis te verkopen, steeg ten opzichte van vorig kwartaal en is zelfs 6 procentpunten hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Zo’n 25% van de ondervraagden in het onderzoek denkt dat de markt over zes maanden nog steeds gunstig is voor verkopers. De meeste mensen verwachten wel dat de kanteling verder doorzet en dat de markt over zes maanden gunstiger is om te kopen dan nu.

Bron: Funda.nl