Ondanks de toenemende geopolitieke en economische onzekerheid is de fusie- en overnamemarkt wereldwijd op een hoogtepunt. Dit blijkt uit de 20e editie van de EY Global Capital Confidence Barometer, een onderzoek onder 2.900 topbestuurders uit 47 landen, waaronder Nederland. 59% van de bedrijven is van plan om in het komende jaar een overname te doen – een stijging van 7% ten opzichte van een jaar geleden.

Maar liefst 92% van de bestuurders verwacht dat de transactiemarkt dit jaar verder zal verbeteren. Ook in de transactie-adviespraktijken is deze tendens merkbaar. “Ik heb het nog nooit zo druk meegemaakt,” aldus Tobias Broeders, partner Transaction Advisory Services bij EY. “Zowel private equity-partijen als corporates hebben sterke kasreserves en blijven zoeken naar overnamekandidaten om hun groei te versterken.”

Bestuurders bullish ondanks terughoudendheid economen

Bestuurders zijn optimistisch over de financiële vooruitzichten in hun eigen sector. 76% van de respondenten verwacht een omzetgroei tussen de 6% en 15% in het komende jaar. Dit contrasteert met macro-economische indicatoren die tragere groei voorspellen en de opkomende geopolitieke onzekerheid.

Omnichannel partijen verdrukken traditionele ‘stenen’ winkels

De retailsector is een van de sectoren waarin grote verandering zichtbaar is. Het afgelopen jaar zijn er meerdere grote winkelketens in zwaar weer terechtgekomen, zoals recent de Sissy-Boy, Intertoys en Blokker. “Dit komt met name door de overgang van de traditionele ‘stenen’ winkels naar omnichannel. We zien dan ook dat dit deals drijft, zoals de overname van Wholefoods door Amazon en in ons eigen land de overname van webwinkel Charlie Temple door brillengigant GrandVision. In meer algemene zin zijn deals steeds meer een middel voor bedrijven om te investeren in mogelijke disruptors en zo meer toekomstbestendig te worden.”

Buiten retail is deze trend ook zichtbaar en gaan steeds meer corporates op zoek naar de nieuwe disruptors door middel van overnames. Broeders: “Unilever kocht bijvoorbeeld recent Graze, de Vegetarische Slager en al eerder de Dollar Shave Club. Shell doet steeds meer overnames in het kader van de energietransitie, zoals de overname van New Motion en heeft nu publieke interesse in Eneco.”

Toenemende concurrentie zorgt voor stijgende prijzen

Dealactiviteit wordt voornamelijk gedreven door private equity-partijen en investeerders in infrastructuur, maar ook corporates worden weer actiever op de dealmarkt, ziet Broeders. “Er is meer competitie op de markt, hetgeen leidt tot hogere prijsverwachtingen, mede gedreven door het lage renteklimaat. Zeker nu investeerders in infrastructuur steeds bredere definities hanteren,  worden er prijzen betaald die iedereens verwachting overtreffen, zoals de recente overname van Joulz door 3i Infrastructure.” Deze trend wordt onderstreept door dit onderzoek waarin 88% van de bestuurders toenemende concurrentie van private equity verwacht.

Over het onderzoek

De Global Capital Confidence Barometer van EY is een onderzoek onder 2.650 topbestuurders van grote ondernemingen in tal van sectoren wereldwijd. Het doel van de Barometer is het vertrouwen van het bedrijfsleven in de economie te inventariseren, inzicht te verkrijgen in de prioriteiten in de bestuurskamer voor de eerstkomende 12 maanden en ontwikkelingen op kapitaalgebied te signaleren, waarmee ondernemingen zich onderscheiden en, bij een zich voortdurend ontwikkelende wereldeconomie, een concurrentievoorsprong opbouwen. Dit is de twintigste halfjaarlijkse Barometer in een serie die in november 2009 van start is gegaan.

Bron: EY