Het ministerie van Financiën heeft gisteren een akkoord op hoofdlijnen (Heads of Agreement) bereikt met Deutsche Bank over de verkoop van HBU (NEWbank) en IFN Finance. Het akkoord is voorgelegd aan de Europese Commissie waarbij tevens verlenging wordt aangevraagd om tot een definitieve overeenkomst te komen.

Eurocommissaris Kroes heeft vandaag besloten de termijn te verlengen om tot een finale transactie te komen. Met de verkoop van een deel van de commercial banking activiteiten van ABN AMRO wordt voldaan aan de verplichtingen (Remedy) die de Europese Commissie op 3 oktober 2007 heeft opgelegd aan Fortis Groep.

De Commissie was van mening dat er een te grote concentratie ontstond op de Nederlandse markt voor commercial banking, omdat Fortis Bank Nederland de aandelen van ABN AMRO had gekocht.

Minister Bos: " Ik ben verheugd met dit akkoord op hoofdlijnen met Deutsche Bank en verwacht binnen afzienbare tijd tot een definitieve afwikkeling te komen van het traject rond de EC remedy." Het oplossen van de remedy is noodzakelijk voor doorgang van de integratie van ABN AMRO en Fortis Bank Nederland.

De belangen van zowel de belastingbetaler als van de medewerkers en klanten van de banken staan voorop. Samenvoeging leidt tot stabilisatie van deze entiteiten en creëert een sterke mid-market speler. Over de inhoud van het akkoord kan op dit moment geen informatie verstrekt worden. Het betreft bedrijfsvertrouwelijke gegevens.

Indien het akkoord tot een definitieve overeenkomst leidt, is deze onder voorbehoud van goedkeuring van diverse organen zoals de raad van commissarissen en raad van bestuur van ABN AMRO Bank N.V. en de Tweede Kamer.

Bron: www.minfin.nl