Bedrijven die een kredietverzekering afsluiten, kunnen hun zakelijke risico’s verkleinen en gemakkelijker en beter nieuwe kansen creëren.

Toch kunnen ook veilige zakelijke omgevingen worden beïnvloed door de stijgende onzekerheid als gevolg van externe factoren zoals: fraude, politieke instabiliteit, economische fluctuaties, natuurrampen, variërende prijzen voor consumentengoederen, technologische ontwikkelingen, digitale trends enzovoorts. Hierdoor komen sommige faillissementen toch nog heel onverwacht.

De laatste jaren zien we bij Atradius een stijging in onverwachte, opvallende faillissementen over de hele wereld die door hun omvang, snelheid en omstandigheden voor velen als een verrassing kwamen. We noemen dit ook wel ‘onverwachte faillissementen’.

Wat zijn onverwachte wanbetalingen?

 

Onverwachte faillissementen zijn onwaarschijnlijk, onvoorspelbaar en onvoorstelbaar. Ze worden gekenmerkt door de omvang, waarde en snelheid van het faillissement alsmede door de omstandigheden ervan. Vaak zijn deze onverwachte faillissementen het gevolg van een reeks gebeurtenissen. De metafoor die we gebruiken om dit te omschrijven is de “zwarte zwaan”.

Deze onverwachte faillissementen laten zien dat geen enkel bedrijf te groot is om te mislukken en dat zelfs de meest ervaren kredietbeheerder te maken kan krijgen met een onverwacht faillissement. Ze laten ook zien dat voor dit soort faillissementen specifieke expertise vereist is en dat ze reden zijn om ‘speciale’ maatregelen te nemen. Gelukkig onderkennen wij dat onverwachte faillissementen zich kunnen voordoen en hebben we de kennis en expertise in huis om snel de juiste maatregelen te nemen.

Voor meer informatie, download het rapport: “Als het ondenkbare gebeurt

Bron; Atradius