Zorgen om de wet DBA leven helaas volop bij de leden van Bouwend Nederland, zowel groot als klein en zowel in de infra als in de b&u. Onzekerheid is troef; ‘kun je nog wel met zzp-ers werken?’ Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, besprak daarom onlangs deze zorgen met staatssecretaris Wiebes.

Wiebes had eind 2016 aan de Tweede Kamer geschreven dat er geen naheffingen worden opgelegd, “tenzij er sprake is van kwaadwillendheid”. Maar hoe strikt hanteert de Belastingdienst die term precies? Veel bedrijven bleven toen dus nog steeds met vragen en onzekerheid zitten. Ook de staatssecretaris wil daar vanaf en besprak die kwestie met Bouwend Nederland.

 

Gelukkig blijken de zorgen niet meer nodig. “Gewoon aan het werk en lekker gaan bouwen”, zo zei Wiebes tegen Verhagen. Hij benadrukte dat de term ‘kwaadwillendheid’ er in staat voor opdrachtgevers die “evident frauduleuze constructies maken en/of constructies die maatschappelijk ontwrichtend werken, zoals uitbuiting in combinatie met abominabele huisvesting en omstandigheden.”

 

Tussenkomst

 

Met goede onderlinge afspraken kunnen zzp-ers in de bouw dus gewoon aan de slag, bijvoorbeeld ook via de veel voorkomende ‘tussenkomst bij aanneming van werk’.
Na dit gesprek tussen Verhagen en Wiebes is er voorlopig in elk geval zekerheid over naheffingen: die worden niet opgelegd. Ook blijft het mogelijk om bestaande constructies te gebruiken voor de inzet van zzp-ers. Natuurlijk moeten die vallen buiten de definitie van ‘kwaadwillendheid’. Na dit gesprek is de druk nu minstens één jaar van de ketel: angst en terughoudendheid voor de inzet van zzp-ers is in 2017 niet nodig.

Bron: Bouwend Nederland