Call centers mogen niet zonder meer in gesprekken met consumenten vragen om toestemming voor een automatische incasso. De vaak gebruikte prestatiebeloning voor call-centermedewerkers kan er echter wel toe leiden dat de medewerkers tijdens gesprekken met potentiële klanten oneigenlijke druk uitoefenen om tot zo'n incasso te komen.
Daarom zal staatssecretaris Heemskerk (EZ) kijken of de Consumentenautoriteit meer bevoegdheden krijgt om dergelijke praktijken aan te pakken. Dat stelt Heemskerk in reactie op kamervragen over vermeende oneigenlijke call-centerpraktijken van onder andere telecomaanbieder Pretium.

Pretium kwam de afgelopen jaren meermaals negatief in het nieuws, onder meer omdat call-centermedewerkers van de telecomaanbieder consumenten door misleiding van KPN naar Pretium zouden laten overstappen.

Heemskerk verwacht in het eerste kwartaal te komen met aanbevelingen voor verbeterd toezicht op call centers. Volgens de staatssecretaris zijn banken verplicht om maatregelen te nemen tegen zakelijke klanten die op oneigenlijke wijze via call centergesprekken – cold calling – automatische incasso's krijgen zonder voorafgaand bestaan van een klantrelatie.

Bron: Telecompaper.com