De gemeentelijke woonlasten zijn dit jaar gemiddeld 3,4 % hoger dan in 2018. Dat is ruim boven de verwachte inflatie van 2,4 %.

Omdat iedere gemeente zijn eigen belastingtarief bepaalt, zijn de lokale verschillen in woonlasten groot. De stijging van de gemeentelijke woonlasten is voor veel mensen een nieuwe tegenvaller, naast de al bekende hogere energielasten. Vrijwel overal gaat de afvalstoffenheffing met gemiddeld 5,5 % fors omhoog. In 73 gemeenten is de stijging zelfs meer dan 10 %.

Bekijk direct de gemeentelijke woonlasten per gemeente

Stijgers

In Cuijk is de rekening voor huiseigenaren dit jaar gemiddeld € 106 hoger dan in 2018. In Beek, Veghel, Schijndel en Eemnes gaat de gemeentelijke aanslag ruim € 90 omhoog, net als in Ouder Amstel, West Betuwe en Sint Oedenrode. Ook Amsterdam wordt duurder; huiseigenaren in de hoofdstad betalen dit jaar € 65 meer aan hun gemeente.

Duurste gemeente: Bloemendaal

De gemeente Bloemendaal heeft de hoogste woonlasten van Nederland. Hier betalen woningbezitters gemiddeld € 1.330 en dat is ruim € 200 meer dan vorig jaar. Wonen in Bloemendaal is bijna twee keer zo duur als wonen in de gemiddelde Nederlandse gemeente, waar de woonlasten € 774 bedragen. Landelijk stijgen de woonlasten met gemiddeld € 25 ten opzichte van vorig jaar.

Dalende woonlasten

In 26 gemeenten dalen de woonlasten. Koplopers zijn Waddinxveen, Goes en Bladel. Daar is de rekening dit jaar gemiddeld € 30 lager.

Bekijk de top-5’s van stijgers en dalers

Overzicht woonlasten per provincie en gemeente

Onze interactieve provinciekaarten laten de woonlasten per gemeente zien. Van sommige gemeenten zijn nog geen woonlasten bekend. Vooral in de provincie Groningen is dit het geval. Meestal is een gemeentelijke fusie de oorzaak of moet de besluitvorming nog plaatsvinden. Deze gemeenten zijn op de kaarten grijs gekleurd.

Over het onderzoek

Vereniging Eigen Huis onderzoekt jaarlijks de ontwikkeling van de woonlasten in alle Nederlandse gemeenten. In november publiceerde de vereniging al een steekproef onder ruim 100 gemeenten.

De woonlasten voor huiseigenaren bestaan uit onroerende zaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. Huurders betalen wel afvalstoffen- en rioolheffing, maar geen ozb. Het onderzoek is uitgevoerd door Marlyse Research. Alle in het onderzoek gepubliceerde bedragen zijn door de vermelde gemeenten zelf verstrekt.

Bron: Vereniging Eigen Huis