Niet de jonge bedrijven, maar de gevestigde bedrijven zijn het meest kwetsbaar voor een faillissement. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen (LVZ).

Horeca meest kwetsbaar
De horeca is de sector die het meest gevoelig is voor een faillissement en Brusselse bedrijven zijn meer kwetsbaar dan Vlaamse of Waalse. Het zijn bedrijven van 6 tot 9 jaar en die van 10 tot 14 jaar oud die het meest kwetsbaar zijn voor een faillissement, aldus Johan Lambrecht van het Studiecentrum voor Ondernemerschap van de Hogeschool-Universiteit Brussel, dat het onderzoek uitvoerde.

Stopzettingen jonge bedrijven
Die vaststelling ontzenuwt de hardnekkige opvatting dat faillissementen zich vooral voordoen bij nieuwe bedrijven, zo luidt het. "Nieuwe bedrijven zijn net het minst kwetsbaar voor een faillissement." Volgens Lambrecht heeft het vooroordeel te maken met verkeerde interpretatie van statistieken en met verwarring tussen stopzetting en faillissement.
Het aantal stopzettingen ligt immers wel het hoogst bij jonge bedrijven.

"Een verkeerd strategisch management, zwakke startfundamenten en een 'vernietigende schok' die bedrijven ondergaan, zijn de drie falingspaden bij gevestigde kmo's", aldus de onderzoekers. De helft werpt de handdoek in de ring nadat ze met een verzwarende gebeurtenis, de spreekwoordelijke druppel, worden geconfronteerd.

Curatoren meer bemiddelaar
Het LVZ vindt dat curatoren meer ondernemersbemiddelaar moeten worden, dat de faillissementsverzekering een ondernemersvergoeding moet worden, en dat herstarten gemakkelijker moet kunnen. Het ijvert ook voor een eenduidiger gerechtelijk beleid en voor een betalingsbevel tegen wanbetalers. (belga/lb)

Bron: De Morgen