Thuiswinkel.org gaat de financiële huishouding van leden structureel monitoren.

Dat doet de belangenvereniging met behulp van kredietbeoordelaar Graydon. De continue toets moet tot meer zekerheid leiden van consumenten.

Directeur Wijnand Jongen noemde de financiële monitoring een jaar geleden al een logische vervolgstap op de juridische certificering voor het Thuiswinkel Waarborg. De toets moet tot meer zekerheid leiden. ‘De consument moet ervan uit kunnen gaan dat onze leden hun financiële zaakjes op orde hebben. Hiermee houden we cowboys en snelle geldmakers hopelijk buiten de deur, zonder dat gezonde leden meer hoeven te betalen of doen’, aldus de directeur.

Pilot formaliseren

Het was aanvankelijk de bedoeling om de financiële screening per begin dit jaar op te nemen in de certificering van leden. Zover is Thuiswinkel.org nog niet: in 2012 wordt proefgedraaid met de financiële toets. Jongen: ‘Feitelijk zijn we al een halfjaar achter de schermen aan het testen, maar je kunt zeggen dat we de pilot nu formaliseren. Als de leden akkoord gaan, worden de regels in 2013 in de certificering verankerd.’

Maatwerk

Voorheen werd alleen de financiële huishouding van nieuwkomers getoetst. Nu gebeurt dat structureel met alle circa vijftienhonderd leden van Thuiswinkel.org. Jongen vertelt hoe:
‘De Stichting Certificering Thuiswinkel Waarborg maakt gebruik van de dagelijkse monitoring door Graydon, kijkt naar klachten die binnenkomen en naar de betalingen die leden aan ons hebben te voldoen. Bij signalen kan worden ingegrepen, bijvoorbeeld door het Thuiswinkel Waarborg weg te halen of garanties overeen te komen. Het kan overigens legitiem zijn dat leden een achterstand hebben weg te werken. Het is maatwerk, wil ik maar zeggen.’

 

Bron: www.creditexpo.nl