Binnen het bedrijfsleven bestaat een groeiende behoefte om niet alleen de creditrating van een bedrijf te kennen, maar ook de totstandkoming en betrouwbaarheid daarvan.

Daarom heeft ISO (International Organization for Standardization) normen opgesteld waar ratingbureaus aan dienen te voldoen bij de kredietbeoordeling van bedrijven. Dit geeft bedrijven vertrouwen welke ratings goed en waardevol zijn. Kredietinformatie bureau Graydon is de eerste partij in Nederland die voldoet aan deze norm.

Economisch belang ratingbureaus

Ratingbureaus oftewel kredietbeoordelaars spelen een sleutelrol in het financiële systeem. Leveranciers, banken, verzekeringsmaatschappijen en bedrijven gebruiken krediet-beoordelingen om een goed beeld te krijgen van (zaken)relaties. Ratings zijn dan ook van groot economisch belang in het dagelijkse zakendoen tussen bedrijven. Daarom is er de afgelopen jaren gewerkt aan een wereldwijd bruikbare ISO-norm voor rating- en scoringssystemen.

Kredietoordeel moet transparant zijn

Met de norm wordt voor bedrijven en financiële instellingen duidelijk welke ratingbureaus betrouwbaar en transparant zijn. De normen zijn beschreven in de 10674 richtlijn en stelt een groot aantal eisen aan ratingbureaus. Belangrijke onderdelen zijn het waarborgen van objectiviteit in het rating proces, het meten van de voorspelkracht van de rating methodiek en het onderhoud op de onderliggende informatie en beoordelingsmodellen. Ook moet het ratingbureau transparant zijn in de procedures en methoden die worden gebruikt, zodat externe partijen kunnen begrijpen hoe een beoordeling tot stand komt.

Graydon voldoet aan norm

Graydon loopt voorop in het verschaffen van transparantie en is dan ook het eerste bureau in Nederland dat conform de ISO-normen werkt. Graydon geeft jaarlijks ruim 2 miljoen kredietbeoordelingen aan bedrijven en financiële instellingen (o.a. banken, lease-maatschappijen en kredietverzekeraars). Gertjan Kaart, Algemeen Directeur Graydon Nederland: ‘Met de toename van aanbieders van bedrijfsinformatie is het nog belangrijker om inzicht te hebben in hoe de kwaliteit gewaarborgd is. De ISO-norm benadrukt de betrouwbaarheid van onze kredietbeoordeling.’

 

Bron: www.creditexpo.nl