Personeelstekort remt groei bij 44% van de bedrijven in de sector
Met een verwachte volumegroei van 4,5% komt de groei in de IT-sector dit jaar lager uit dan in 2021. Dit komt doordat het personeelstekort meer begint te knellen en de effecten van het herstel na de krimp van 2020 wegebben. Er staan tienduizenden vacatures open. Ruim 44% van de bedrijven ziet het tekort aan personeel dan ook als een rem op de verdere groei. Binnen de sector blijven vooral cloud en cybersecurity in trek, gedreven door werken op afstand en de stijgende dreiging van cyberaanvallen. Vorig jaar waren er 17% meer fusies en overnames dan in 2020. Vooral ‘private equity’ partijen proberen via meerdere overnames spelers met schaal te creëren. Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht voor de software en IT services van ING Research.

Groei zakt terug in vergelijking met vorig jaar

De IT-sector groeit in 2022 naar verwachting met 4,5%. Daarmee vertraagt het groeitempo in vergelijking met 2021, toen de groei maar liefst 7% bedroeg. Enerzijds plukt de sector nog altijd de vruchten van de door corona gestarte digitale versnelling. Anderzijds beperkt het personeelstekort steeds meer de groeimogelijkheden. De vraag naar IT-dienstverlening, zoals het uitbesteden van IT-diensten en IT-infrastructuur en software-abonnementen blijft echter groot. Daarnaast leidt de toenemende cyberdreiging tot extra vraag naar cyberbeveiligingsdiensten vooral in detectie, opvolging van incidenten en herstel.

In 2023 ligt de volumegroei naar verwachting iets lager als gevolg van meer terughoudendheid onder klanten door een iets langzamer groeiende economie.

Bron: ING