De prijsverschillen tussen gemeentes voor een bouwvergunning zijn groot, blijkt uit jaarlijks onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Een vergunning voor een verbouwing van € 10.000 kost in Leiden € 38 en in de Brabantse gemeente Son en Breugel € 868. Grote verschillen zijn er ook tussen bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen van € 130.000. In Eindhoven betaal je hiervoor bijna € 8.000, maar op Ameland minder dan € 2.000.

Prijzen gedaald

In sommige gemeentes zijn de kosten voor een bouwvergunning afgelopen jaar gedaald. In bijvoorbeeld Halderberge (Noord-Brabant) kost een vergunning voor een kleine verbouwing 60% minder dan vorig jaar. Ook in Schijndel, Rotterdam en Den Haag daalden de prijzen.

Verschillende rekenmethodes

Volgens Vereniging Eigen Huis worden de prijsverschillen onder meer veroorzaakt doordat gemeentes verschillende rekenmethodes hanteren. Vanaf komend jaar zijn gemeentes verplicht duidelijk te maken welke kosten zij in rekening brengen bij de aanvraag van een bouwvergunning. ‘Dat is hoog tijd, want de prijzen zijn nog allerminst transparant,’ zegt Cindy van de Velde, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis.

Bouwkostenbureau IGG Bouweconomie deed het onderzoek op verzoek van de vereniging. Het bureau heeft bij alle 390 gemeentes de vergunningskosten opgevraagd.

Meer informatie

Bron: VEH (Vereniging Eigen Huis)