Ondernemers worden vaak verblind door het binnenhalen van een grote klant. Ze zijn te veel gefocust op de toekomstige omzet en zich onvoldoende bewust van de neveneffecten. Afhankelijkheid van een grote klant heeft vaak liquiditeitsproblemen tot gevolg.

Grote bedrijven en overheden rekken de betalingstermijn steeds vaker op. Ruim 90 dagen is geen uitzondering meer. Als een bedrijf bijvoorbeeld 12 miljoen euro omzet op jaarbasis draait – bij een grote klant – en deze klant rekt de betaaltermijn op van 30 naar 90 dagen, dan ontstaat er een gat van twee miljoen euro. Het gros van de bedrijven kan zich hierdoor geen grote bedrijven of overheden als klant veroorloven.

Veel bedrijven zijn te naïef en realiseren zich niet dat ze zelf het probleem de kop in kunnen èn moeten drukken. Het is voor veel ondernemers geen core business om zich tot in detail te verdiepen in debiteurenfinanciering en debiteurenbeheer. Dit kan echter veel liquiditeitsproblemen voorkomen.

Ook niet alle banken bieden deze oplossingen aan en zijn daarom niet snel geneigd om deze in een adviesgesprek naar voren te schuiven.  Om de financiering goed aan te laten sluiten op het klantenbestand baat het dus ook om te kijken naar minder traditionele financieringsvormen zoals supply chain finance of factoring.

Bron: creditexpo.nl