De helft van de Nederlandse bedrijven (51%) heeft een beleid dat gericht is op diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer. Dit blijkt uit het nieuwe vitaliteitsonderzoek van OneFit onder ruim 1.500 medewerkers en HR-betrokkenen.

Ondanks dit positieve beeld blijkt dat slechts twee op de drie werkgevers (65%) hun medewerkers altijd gelijk behandelen, ongeacht leeftijd, geaardheid, geslacht of afkomst. Tien procent van werkend Nederland geeft zelfs aan dat dit niet altijd gebeurt. De overige 25 procent is neutraal.

Het belang van een veilige werksfeer
Het nieuws van de afgelopen jaren over onder andere The Voice of Holland en De Wereld Draait Door heeft aangetoond hoe belangrijk een veilige werkomgeving is. Het is dan ook niet gek dat driekwart van werkend Nederland aangeeft dat de werkprestaties eronder zouden lijden als er geen veilig gevoel heerst op het werk. Vrouwen (81%) zouden hier meer last van hebben dan mannen (68%).

Gelukkig ervaart de meerderheid van werkend Nederland een veilige sfeer op de werkvloer, waardoor ook persoonlijke zaken gedeeld kunnen worden. Zo geeft 58 procent namelijk aan zich veilig genoeg te voelen om uit de kast te komen bij collega’s. Toch is er nog een kleine groep (13%) die aangeeft bang te zijn dat collega’s anders tegen hem gaan aankijken als hij uit de kast komt. Deze angst heerst meer bij mannen (18%) dan bij vrouwen (9%).

Kari Littley, expert op het gebied van employee wellbeing bij OneFit: “Het is mooi om te zien dat het bedrijfsleven goed op weg is op het gebied van diversiteit en inclusiviteit, en dat de helft van de bedrijven hier inmiddels een beleid voor heeft. Het blijft belangrijk om hier regelmatig bij stil te staan, want met alleen het hebben van een dergelijk beleid bereik je niet zoveel. Het daadwerkelijk naleven van het beleid zorgt daarentegen wel voor verandering. Ook gelijke behandeling is hier een onderdeel van, en het verbaast me dan ook dat er nog steeds een groep medewerkers het gevoel heeft niet altijd gelijk behandeld te worden. Gelukkige medewerkers presteren namelijk beter, dus biedt je medewerkers een veilige werkomgeving waarin zij volledig zichzelf kunnen zijn en zich eerlijk behandeld voelen. Zo investeer je indirect in je organisatie(prestaties) én in de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Win-win dus!”

Over het onderzoek

Dit onderzoek is in opdracht van OneFit uitgevoerd door MarktEffect onder 1.515 werkende Nederlanders. Hieronder vallen 504 HR-betrokkenen en 1.011 medewerkers van andere afdelingen. De resultaten zijn na te lezen in de OneFit Vitaliteitsgids.

Bron: Persberichten.com