In de eerste helft van 2013 is de vraag naar hoger opgeleide financieel specialisten met 1,4 procent gegroeid ten opzichte van de tweede helft 2012.

Na jaren van krimp, waarbij forse dalingen werden geconstateerd, zetten de signalen van voorzichtige groei door. Met name de ervaren financieel experts zoals business controllers en financieel directeuren worden meer gevraagd. De beperkte wendbaarheid die financieel specialisten laten zien in hun arbeidsmarktgedrag, draagt niet bij aan de versnelling van dit herstel. Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de financiële arbeidsmarkt eerste helft 2013’ van Erik Kolthof, competence director Finance & ICT bij Yacht.

Na jaren van forse krimp nu al 2 kwartalen licht herstel

“Sinds 2009 noteerden we jaarlijks forse krimpcijfers in de vacatures voor hogeropgeleide financieel specialisten. In het vierde kwartaal van 2012 zagen we al de eerste signalen van herstel. Dit herstel zet nu door, zij het met bescheiden stapjes. De financieel specialist heeft het de afgelopen jaren zwaar gehad en de beroepsgroep is tot een minimum teruggebracht waardoor herstel in de vorm van een inhaalslag niet uit kon blijven. Deze inhaalslag krijgt nu vorm. Met name de ervaren financieel experts zoals business controllers en financieel directeuren worden meer gevraagd. Een welkome opsteker voor een grote groep financieel specialisten met meer dan 15 jaar werkervaring die de laatste jaren de hardste klappen heeft gekregen”, aldus Erik Kolthof.

Zwaar weer voor administratieve functies

Het herstel tekent zich over de hele linie af met uitzondering van financieel administratieve functies zoals administrateur. Zij betalen de tol voor verdergaande automatisering en de efficiëntere processen in bijvoorbeeld shared service centers. De financieel administratieve functies, zoals financieel administratief medewerker en administrateur, laten krimp zien van respectievelijk 6 en 14 procent. Deze ‘productiefuncties’ lijden onder verdergaande procesverbetering, automatisering en offshoring naar lage lonen landen. “Aan deze beweging zien we voorlopig ook geen einde komen”, zegt Erik Kolthof. Opvallende stijgers zijn de financial controllers, business controllers en auditachtige functies met groeicijfers van respectievelijk 6 procent, 4 procent en 8 procent. Ook de accountancybranche laat, na forse krimp in 2012, een kleine opleving zien (+2 procent).

Opvallend is de krimp in treasury functies van 13 procent. Voor het eerst in jaren laten deze functies een krimp zien. Deze rol binnen organisaties is de afgelopen jaren sterk gegroeid en verbeterd, waardoor de rek in aantal medewerkers eruit is.

Beperkte wendbaarheid van financieel specialisten

Financieel specialisten zijn relatief honkvast blijkt uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey van mei 2013. Slechts 7 procent is actief op zoek zijn naar een nieuwe functie. Maar liefst 66 procent staat alleen open voor een nieuwe uitdaging als ze worden benaderd. 27 procent staat in het geheel niet open voor andere functies.

Ook zit er weinig beweging in de reisbereidheid van financieel specialisten in het woon- werkverkeer. 60 procent is niet bereid om langer te reizen voor een nieuwe functie en maar liefst 92 procent wil niet langer dan 45 minuten onderweg zijn. Daarnaast blijven financieel specialisten vasthouden aan een aantal traditionele arbeidsmarkt gedragskenmerken:

– Salaris was en is nog steeds de belangrijkste arbeidsmotivator, op opvallend ruime afstand gevolgd door werksfeer én inhoud van het werk.
– Een fulltime én vast dienstverband staan met stip op 1 als het gaat om het arbeidscontract.
– Bij het zoeken naar een andere functie wordt opvallend vaak gebruik gemaakt van vacaturesites en werving & selectiebureaus. Pas op plaats 7 staan social media.

Deze traditionele houding leidt tot een beperkte persoonlijke wendbaarheid en helpt niet mee aan de versnelling van het herstel op de markt voor hoger opgeleide financieel specialisten.

Bron: APS