Als we de stijging van de energieprijs, en met name de gasprijs, doortrekken betalen we volgend jaar € 4,- voor een kuub gas. Sinds dit jaar tijd steeg het tarief van gas met 46% en werd stroom 26% duurder. Een tarief van € 4,- voor een kuub gas wordt het nieuwe normaal stelt Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. De directeur van de consumentenorganisatie roept de overheid én burgers op om goed na te denken over het verminderen van het energieverbruik: “We bevinden ons in een energietransitie en moeten ons realiseren dat er een nieuwe werkelijkheid aankomt waar nieuwe, hoge energietarieven bij horen. De tijd dat we nog circa € 0,80 voor een kuub gas moeten betalen, is definitief voorbij.”

  • De Vastelastenbond onderzocht tariefwijzigingen acht grote energiebedrijven
  • Sinds 1 januari 2022 stegen tarieven stroom 26% en gas 46%
  • Gasschaarste verergert en de verwachting is dat we in 2023 € 4,- betalen voor kuub gas
  • Samenleving moet zich voorbereiden op het nieuwe normaal

Binnen een jaar verdubbelde het energietarief bijna. De Vastelastenbond vergeleek de variabele tarieven van acht energieleveranciers en kwam tot schrikbarende conclusies. Op 1 januari was de gemiddelde prijs voor stroom € 0,52 per kWh en was € 2,12 het gemiddelde tarief voor een kuub gas. In 1 juli was dat tarief – ondanks de overheidssteun in de vorm van een btw-verlaging van 12% – gestegen naar € 0,55 voor 1 kWh stroom en voor 1 kuub gas betaalde men € 2,29. Dat was een stijging van respectievelijk 6 en 8%. Op 8 augustus bedroeg het gemiddelde tarief voor stroom € 0,66 per kWh en voor gas was dat € 3,- per kuub. Dit jaar stegen de tarieven van stroom 26% en is gas 42% duurder geworden.

In het huidige tempo verwacht de directeur van de consumentenorganisatie dat de prijzen nóg verder oplopen. Wolfert onderzocht acht (grote) energieleveranciers (in de bijgevoegde tabel) en maakte een voorspelling van de tarieven. Deze toekomstverwachting schetst een ronduit somber beeld van de energiemarkt. “In dit tempo is de verwachting dat we het nieuwe jaar ingaan met een gastarief dat de €4,- per kuub benadert of zelfs overstijgt. Klanten die zich nieuw aanmelden of klanten waarvan het contract afloopt, gaan dit bedrag waarschijnlijk al dit jaar betalen. Consumenten met een variabel contract hebben het – tijdelijke – voordeel dat er vooraf (tegen lagere tarieven) al voor hen energie is ingekocht. We krijgen met een verdrievoudiging van de energietarieven die we begin dit jaar betaalden te maken.”

Energierekening 2023 duizenden euro’s duurder

Als de stijging van de energieprijzen doorzet, gaat een gemiddeld huishouden volgend jaar € 4.573,- meer betalen voor stroom en gas. In januari 2022 was een huishouden van drie personen voor hun stroomverbruik €1.768,- kwijt op basis van een gemiddeld verbruik van 3.400 kWh (berekend op een gemiddeld tarief van € 0,52 per kWh). In januari 2023 loopt dat bedrag op naar € 3.536,- omdat er dan waarschijnlijk € 1,04 per kWh stroom betaald moet worden. Dat is een verschil van € 1.768,-. Gas is ook flink duurder geworden. In januari dit jaar was een huishouden van drie personen met een gemiddeld gasverbruik van 1.500 kuub op jaarbasis € 3.180,- kwijt met een tarief van € 2,12 per kuub gas (op basis van een gemiddeld tarief van € 2,12) . In januari 2023 is er bij hetzelfde verbruik sprake van een bedrag van € 5.985,- op basis van € 3,99 per kuub gas. Het gaat hier om een verschil van € 2.805,- in een tijdsbestek van een jaar.

olfert stelt dat consumenten hun borst mogen natmaken met de koude wintermaanden op komst. Energiebedrijven kiezen er namelijk steeds vaker voor om hun variabele tarieven frequenter aan te passen om de hoge inkoopprijzen op te kunnen vangen en aan de klant door te berekenen. “Sommige leveranciers voeren zelf al maandelijks tariefwijzigingen door. Dat betekent dat consumenten met een stijgende energierekening te maken hebben en met de koude maanden en de heersende gasschaarste in het vooruitzicht is dat een akelige gedachte. In één maand tijd stegen de inkooptarieven met circa 30%. Dat zulke prijsstijgingen al in de rustige zomerperiode plaatsvinden, is extreem verontrustend ”, stelt Wolfert.

Ingrijpen overheid en consumenten bittere noodzaak

Wolfert luidt de noodklok en stelt dat er vanuit de overheid meer actie ondernomen moet worden. Als er niet ingegrepen wordt, gaat dat volgens hem tot een economische crisis leiden die zijn weerga niet kent: “Er is nu sprake van paniek maar dat stelt niets voor met de situatie waar we in 2023 in belanden. Onze energierekening gaat verdrievoudigen en er moet echt wat gebeuren willen burgers het hoofd nog boven water kunnen houden. Nu komt de overheid consumenten tegemoet door de btw op de energiebelasting te verlagen van 21 naar 9 procent maar dat is niet genoeg. Door de btw volledig weg te halen, worden de kosten gedrukt. Dat helpt. Het is ook belangrijk om minima beter te beschermen tegen de komende tariefwijzigingen. Dit wordt het nieuwe normaal: energietarieven die boven de € 4,- uitkomen.”

Wolfert raadt consumenten aan om te kijken hoe zij hun energieverbruik kunnen verminderen. “Door de thermostaat een graad lager te zetten, kan er maandelijks al veel bespaard worden op de energierekening. Er zijn gelukkig veel praktische tips waarmee consumenten hun maandlasten kunnen verminderen. Ook korter douchen en woningisolatie zijn efficiënte manieren om de energierekening te verlagen. Het is ook verstandig om de energiemarkt goed in de gaten te houden om te zien of er nog aanbiedingen op de markt komen. Als dat zo is, is het zaak om daar zo snel mogelijk op in te spelen. Deze deals zijn vaak maar voor korte tijd beschikbaar”, besluit de directeur.

Bron: VLB