Het is nog maar een paar jaar geleden dat de lockdowns en andere coronamaatregelen de arbeidsmarkt totaal op zijn kop zetten. Theatertechnici, sportinstructeurs, buschauffeurs, reisbureaumedewerkers en kappers kwamen veel in het nieuws. Hun werk kwam vaak volledig stil te liggen en veel mensen belandden in de WW. Inmiddels ziet de situatie er volledig anders uit. Volgens de Spanningsindicator van UWV is de huidige arbeidsmarkt in deze vijf beroepen (zeer) krap.

Inhaalvraag en uitstroom theatertechnici in de cultuursector

De cultuursector had het zeer zwaar in de coronacrisis, veel theatertechnici verloren hun baan en belandden in de WW. Inmiddels is de arbeidsmarkt volledig hersteld, er is nu zelfs meer vraag naar theatertechnici dan dat er werkzoekenden zijn. Volgens de theatersector is er sprake van een inhaalvraag, was er een grote uitstroom van theatertechnici tijdens corona naar andere sectoren en kiezen te weinig jongeren voor de opleiding theatertechniek.

Tekort aan sportschoolinstructeurs

Sportscholen gingen tijdens de coronapandemie dicht en de werkloosheid onder sportschoolinstructeurs en fitnesstrainers nam snel toe. Zo kwamen er in 2020 ruim 2.100 sportinstructeurs in de WW terecht, 53% meer dan in 2019. In 2022 en 2023 ziet de arbeidsmarkt er echter totaal anders uit. Sporten in sportscholen en fitnesscentra zit al jaren in de lift.

Vergrijzing en lage instroom buschauffeurs

Hoewel het gebruik van het ov in 2022 en 2023 lager ligt dan in 2019 (vóór de coronacrisis) is de arbeidsmarkt voor buschauffeurs weer ‘krap’: de personeelstekorten zijn volledig terug. Dit komt doordat er in coronatijd weinig nieuwe chauffeurs zijn opgeleid en ook is de vergrijzing van deze beroepsgroep al langer een groot probleem. Inmiddels is 55% van de beroepsgroep 55 jaar of ouder. Dit zorgt nu en de komende jaren voor grote uitstroom en daardoor een hoge vervangingsvraag.

Ondanks digitalisering veel vraag naar reisbureaumedewerkers

Tijdens de coronajaren 2020 en 2021 was de arbeidsmarkt voor reisadviseurs en reisbureaumedewerkers ‘ruim’. Nadat de reisbeperkingen werden opgeheven, werden er meteen weer veel vakanties geboekt. Reisorganisaties kregen het druk. Steeds meer klanten vergelijken en boeken zelf online hun vlucht en verblijf voor ze op reis gaan. Ondanks deze digitaliseringstrend blijft er meer dan genoeg werk over voor reisorganisaties. De personeelstekorten zijn sinds 2022 zelfs groter dan ooit; de arbeidsmarkt is ‘zeer krap’.

Aantal salons stijgt, minder kappers in loondienst

Al vanaf de tweede helft van 2021 is de arbeidsmarkt voor kappers ‘krap’ te noemen. Terwijl het aantal salons blijft stijgen, kan het onderwijs onvoldoende nieuwe kappers aanleveren. Bovendien kiezen steeds meer haarstylisten ervoor om thuis te knippen als zelfstandige in plaats van als medewerker in loondienst.

Baankansen voor werkzoekenden|

Door de tekorten in deze vijf beroepen zijn er baankansen voor werkzoekenden. Ook voor zij-instromers zijn er mogelijkheden tot omscholing, omdat werkgevers tegenwoordig vaker openstaan voor werkzoekenden die nog niet direct voldoen aan alle kwalificaties die worden gevraagd. Ook via UWV zijn er om- en bijscholingstrajecten.

Bron: UWV