Gemiddeld heeft 1 op de 5 jongeren schulden. Ook de schuldenproblematiek onder 18-minners groeit. Veel jongeren raken in financiële problemen doordat ze meer geld uitgeven dan ze hebben. Bijvoorbeeld aan een mobiele telefoon, uitgaan en kleding. De gemeente Amsterdam wil de schuldenproblematiek verminderen en steunt initiatieven om jongeren bewust te maken, financieel.

Hayat El Bouziani van de afdeling Armoedebestrijding bezocht Marianne Klop van MON€Y SCHOOL. Zij maken jongeren in Amsterdam financieel weerbaar(der) door financiële educatie.

Leren omgaan met geld

Zij richten zich op drie leeftijdscategorieën: 8-12 jaar, 13-15 jaar en 16-18 jaar. Het programma sluit aan op het niveau en de leefwereld van de betreffende leeftijdsgroep. In acht workshops leren jongeren veel over geld, bijvoorbeeld: (online) aankopen, sparen, lenen en geld verdienen. Omgaan met geld is de rode draad van alle workshops, maar er is ook aandacht voor talentontwikkeling en voor een gezonde- en duurzame leefstijl.

Marianne Klop: ”De lessen zijn speels, uitdagend, praktisch en herkenbaar en de leerstof is toepasbaar voor de deelnemers. Als rolmodel zijn er peer-educators (voorbeeld jongeren met dezelfde achtergrond). En MON€Y SCHOOL gaat naar bedrijven en gastsprekers om te leren over ondernemerschap.’’

Ouders actief betrokken

De ouders worden betrokken bij de workshops van de jongeren. Ze worden gecoacht bij de begeleiding van hun kinderen. Zo doen ze kennis op over hoe je een kind financieel bewust(er) maakt. In het nieuwe programma MON€Y SCHOOL PLUS krijgen ouders ook informatie over (het aanvragen van) voorzieningen voor kinderen, zoals de Stadspas, school en sport faciliteiten en het jeugd-cultuurfonds.

MON€Y SCHOOL

MON€Y SCHOOL is inmiddels in 7 stadsdelen van Amsterdam en ook in andere grote steden in Nederland te vinden. De organisatie bestaat uit een gedreven team van medewerkers, stagiairs en vrijwilligers die zich inzetten om de jongeren te helpen financieel- en schulden bewust te worden. Ben je geïnteresseerd in MON€Y SCHOOL? Bezoek dan hun website themoneyschool.nl.

27 maart: Symposium MON€Y SCHOOL ‘Samen Doorbreken we de armoede’

Meer weten over en samenwerken om kinderen en jongeren een succesvolle toekomst te geven? Meld je dan aan voor het symposium.

Bron: Gemeente Amsterdam