Huishoudens hebben in juli 1,5 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in juli 2011.

De krimp is groter dan in juni. Dit heeft onder meer te maken met het duurder worden van auto’s door belastingmaatregelen per 1 juli. Veel consumenten anticipeerden op de komende prijsverhoging en kochten in juni een nieuwe auto. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Aan duurzame goederen gaven huishoudens in juli 6,5 procent minder uit. Ze besteedden vooral minder aan nieuwe personenauto’s, maar kochten ook minder kleding en schoenen, woninginrichting en consumentenelektronica dan een jaar eerder.

Consumenten hebben aan voedings- en genotmiddelen 2,9 procent meer besteed dan in juli 2011. Dit is de sterkste toename in vier jaar. De bestedingen aan diensten lagen vrijwel op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Aan overige goederen, waaronder motorbrandstoffen, gaven huishoudens 4,2 procent minder uit.

De CBS consumptieradar laat de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens zien. Deze waren in september vrijwel even ongunstig als in augustus.

Bron: CBS