Groeiend aantal huishoudens komt iedere maand tekort

Een groeiend aantal huishoudens zit financieel klem vanwege de gestegen kosten. Voor het eerst sinds jaren zien we dat de huishoudelijke uitgaven enorm stijgen. Deze stijging komt bovenop de vaste lasten, die eerder al flink stegen. Niet alleen lage inkomens, ook huishoudens met een inkomen boven modaal duiken in de min. Dit blijkt uit nieuwe berekeningen van het Nibud. ‘Er is hoe dan ook meer ruimte in de portemonnee nodig’, aldus Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. ‘Het leven moet weer betaalbaar worden. Iedereen is het daarover eens. Drastische problemen vragen om drastische oplossingen.’

Cijfers verschillende Nibud-tools geactualiseerd vanwege inflatie

Per 1 juli hebben we bij het Nibud onze uitgavencijfers tussentijds geactualiseerd, naar aanleiding van de hoge inflatie. Onze tools zoals het Persoonlijk Budgetadvies en de BufferBerekenaar zijn daardoor weer helemaal bijgewerkt. Ook de WerkZorgBerekenaar passen we in augustus aan. Dan gaat namelijk de Wet betaald ouderschapsverlof in. Ouders kunnen dan via het UWV twee maanden betaald ouderschapsverlof krijgen.

Nibud helpt bij duurzame inzetbaarheid werknemers

Steeds meer Nederlandse huishoudens komen niet rond. Dat zien we ook terug in het aantal werkgevers dat ons weet te vinden voor trainingen, workshops en budgetcoaching om te voorkomen dat hun werknemers in de financiële problemen komen. Of om ze te helpen als ze daar al in beland zijn. Vrij zijn van financiële stress draagt bij aan duurzame inzetbaarheid. Wil je weten wat we hierin kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bekijk ons aanbod op de website.

Niet-gebruik toeslagen en oplossen schuldsituaties

Ongeveer één op de tien huishoudens die recht hebben op huur- of zorgtoeslag, heeft de toeslag over 2021 nog niet aangevraagd. Daarmee laten zij geld liggen. De Belastingdienst attendeert de komende tijd mensen om hun mogelijke recht op toeslagen (vóór 1 september) na te gaan via toeslagen.nl/aanvraag2021.

Voor mensen die in de problemen zijn gekomen met hun toeslagen, belastingen en/of invordering heeft de Belastingdienst een landelijk Stella-team. Dit team helpt mensen in complexe en urgente schuldsituaties. De Belastingdienst wil zo de juiste persoonlijke hulp en dienstverlening voor fiscale en toeslagen-situaties bieden.

Bron: Nibud