Amsterdam gaat mensen met een bijstandsuitkering aanbieden de huur in te houden op die uitkering als zij een huurachterstand oplopen. Daarmee kunnen ze een huisuitzetting voorkomen.

Woningcorporatie Rochdale en de gemeente hebben in Amsterdam-Zuidoost al een proef gedaan met het inhouden van de huur op de bijstandsuitkering. Hierdoor daalde het aantal woningontruimingen met een derde. Deze aanpak wordt nu uitgebreid naar de hele stad.

Bij twee maanden huurachterstand stuurt de woningcorporatie een bericht naar de gemeente. Die neemt contact op met de huurder en stuurt bijvoorbeeld een hulpverlener vanuit de maatschappelijke dienstverlening langs om de schuldenproblematiek te bespreken. Daarbij wordt ook andere steun aangeboden, zoals een verwijzing naar de Voedselbank.

Tussen 2009 en 2014 is het aantal woningontruimingen in Amsterdam gedaald van 741 naar 609. Niettemin is er nog steeds zorg en zien woningcorporaties, de gemeente en maatschappelijke instellingen veel huurders met financiële problemen. In de stad zijn 198.000 sociale huurwoningen. Zo’n 5 tot 10 procent van de huurders kampt weleens met een huurachterstand.

Bron: NVM.nl