Iedereen die een Nederlandse IBAN wil opzoeken, kan vanaf vandaag terecht op de website OveropIBAN.nl.

Op deze website is een omnummertool‘ beschikbaar die oude rekeningnummers kan omzetten naar IBAN-rekeningnummers die nodig zijn om geld over te maken. Het MOB besloot hiertoe vorige maand nadat er nog veel vraag bleek naar een officiële service van de banken voor het omzetten van bankrekeningnummers. Sinds 1 augustus 2014 is Europa over op IBAN, de Europese overschrijving en de Europese incasso.

De IBAN-omnummertool is een initiatief van Betaalvereniging Nederland en DNB. Wie beschikt over het oude bankrekeningnummer en de naam van de bijbehorende bank kan dit invullen op de website. De omnummertool geeft vervolgens het juiste, nieuwe, bankrekeningnummer. Banken zullen de link naar deze tool opnemen op hun websites waar klanten gebruikmaken van mobiel en internetbankieren.

De behoefte aan een officiële website waar deze service wordt geboden kwam voort uit de wildgroei aan alternatieve websites die omnummerdiensten aanbieden, maar die niet altijd betrouwbaar blijken te zijn. Daarnaast vinden consumenten het soms lastig om IBANs van anderen te vinden. Het beste blijft overigens om de ander om zijn of haar IBAN te vragen.

In het MOB, waarin koepels van banken, consumenten, winkeliers en ondernemers met elkaar overleggen over betalingsverkeer, is afgesproken om ook op andere wijze IBAN-nummers beter beschikbaar te maken. Banken versnellen de uitgifte van nieuwe pinpassen met daarop de IBAN. Bedrijfsorganisaties roepen hun achterban nogmaals op om hun IBANs te vermelden op facturen, websites en andere communicatie-uitingen.

Bron: DNB