Nederland kent op dit moment 37.500 webwinkels van heel klein tot erg groot . En het worden snel 45.000 webwinkels. De omzet in de webwinkels groeit de komende jaren met 15 tot 20 procent.

Bijna een derde van alle Nederlanders zegt binnen vijf jaar een eigen webshop te willen beginnen. Dat bleek eind vorig jaar uit onderzoek van Winkeltje.nl. Het wordt druk in de steeds vollere webwinkelstraten van Nederland.

Eigen boontjes doppen

Ook ik begin een webwinkel. Ik word internetondernemer. Dat doen zoveel anderen, daar moet dus wel veel geld te verdienen zijn en daar wil ik ook een graantje van meepikken.

Ik ga erwtjes verkopen op Verseerwtjes.nl. Niet zomaar erwtjes, maar bijzondere erwtjes. Verse peulvruchten, direct van het veld, in het seizoen, gepeld door Oost-Europese import werknemers.

Wij bieden doperwten, velderwten, tuinbonen, raasdonders, bruine en witte bonen, grauwe en groene erwten, kapucijners en van die verse trendy Japanse soyaboontjes Edamame. Je krijgt er boter, bonenkruid of munt, of soyasaus en gehakte sjalotjes bij. Een onsje erwtjes kost bij mij tussen 4 en 8 euro. Maar dan heb je ook echt wat.

Vers

Ik weet zeker dat ik goed zit. Slechts één procent van de Nederlandse consumenten heeft wel eens groenten of fruit bij webwinkel gekocht. In Groot-Brittannië is dat 14 procent.

De tuinbouwsector stelt dat de webwinkelverkopen van verse groenten en fruit toekomst heeft. Ik zit dus meteen in een geweldige groeimarkt.

Prima logistiek

De webwinkellogistiek is prima geregeld. Wij bezorgen met een tijdsvenster van 2 uur, vandaag voor 12 uur besteld, vandaag geleverd. Nespresso heeft daarmee een paar weken geleden de prijs voor de Logistieke Webshop van het Jaar gewonnen. Dat kunnen wij ook.

Afhalen, of ‘click and collect’, is de nieuwste trend. Voor wie wil afhalen werken we samen met exclusieve groentenjuweliers in de betere buurten.

Via sociale media gaan we onze erwtjes stevig promoten; Facebookgroepen, Twitterrelaties en zelfs ons laatste restje Hyves-vrienden gaan we spammen met het verste nieuws over erwtjes, trendy recepten en de laatste aanbiedingen.

Ondernemen

De helft van kleinondernemend Nederland zit werkeloos thuis. Veel ZZP’ers zullen zich in de vele stille uurtjes thuis afvragen wat ze dit jaar moeten doen.

Zij moeten in al dit crisisgeweld nu echt hun eigen boontjes doppen. Hoeveel kleine ondernemers zijn in alle stilte bezig met stoute plannen voor een eigen webwinkel? Ze worden ’s nachts wakker met nog maar een droom… rijk worden op het Internet.

Zonder dollen, er zijn drie voorwaarden voor succes. Ten eerste een goed afgestemde commerciële strategie (prijs, promotie, merken) liefst in parallelle distributiekanalen. Ten tweede de beste processen in de back-office en de logistiek.

Aanbod

Transparantie van de voorraden, vraag en aanbod is de derde voorwaarde. Die ontbreekt vaak dan eindig je met lege schappen in je webwinkel of overtollige voorraden.

Dat een derde van alle Nederlanders zegt binnen vijf jaar een eigen webshop te willen beginnen baart me wel zorgen. Bij wie denken al die nieuwe ondernemers straks nog hun geld te kunnen verdienen? Bij hun buren links en rechts?

Meer weten? Volg dan de presentatie “Ik begin een webwinkel” tijdens de 8e Credit Expo op woensdag 14 november 2012 van 10.30 tot 11.15 uur in zaal 12 van het Nieuwegein Business Center.

Bron: www.delaatstemeter.com