Volgens het IMK, Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf, is de situatie voor kleine ondernemers verder verslechterd. Het eerste kwartaal van 2013 was het slechtste kwartaal in de afgelopen twee jaar.

IMK introduceerde in januari 2011 de zogenaamde IMK-Index. Deze is maatgevend voor het aantal ondernemers dat in nood verkeert. Deze index is gebaseerd op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandsverlening in de vorm van krediet en/of uitkering bij gemeenten in Nederland.

“We zagen in 2012 al een vierde dip voor het kleinbedrijf sinds het begin van de crisis”, zegt Han Dieperink, algemeen directeur van IMK, “en die vierde dip is ook nog eens heel hardnekkig en er is geen verbetering in zicht. Vooral ondernemers in de bouw, detailhandel en horeca deden vaker een beroep op de bijstand.”

De IMK-Index is voor januari 2008 op 100 gesteld en toonde in maart 2010 een maximale stand van 234. In de zomer van 2011 daalde de IMK-Index naar 110 om vervolgens in de periode maart-mei van 2012 weer te stijgen naar een niveau van 150 en na nog geen zes maanden volgt vanaf oktober jl. opnieuw een stijging, waarmee de vierde dip in de lokale economie werd aangetoond.

Bron: APS