In week 16 (13 tot en met 17 april) zijn 60 bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken) failliet verklaard, meldt het CBS. Dat zijn er 29 minder dan in week 15 (7 tot en met 10 april). In week 16 zijn ook 5 eenmanszaken failliet verklaard, 3 minder dan een week eerder.
Het CBS brengt tijdens de Corona-crisis wekelijks de ontwikkeling van het aantal door rechtbanken uitgesproken faillissementen in beeld. Doorgaans zullen de cijfers op donderdag 12.00 uur gepubliceerd worden.In de eerste 16 weken van 2020 zijn er 986 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat is er 1 minder dan in dezelfde periode van 2019. Daarnaast zijn er tot en met week 16 van dit jaar 164 eenmanszaken failliet gegaan, 36 minder dan in de eerste 16 weken van 2019.

Meeste faillissementen in de specialistische zakelijke dienstverlening

 

In totaal gingen er 65 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) failliet in week 16. Van alle branches had de specialistische zakelijke dienstverlening (o.a. juridische dienstverlening, architecten- en reclamebureaus) de meeste faillissementen, namelijk 10. Verder zijn er in de groothandel 9 bedrijven en in de detailhandel 8 bedrijven failliet verklaard. Deze aantallen zijn niet per se opmerkelijk. Eerder dit jaar zijn er evenveel of meer faillissementen per week waargenomen in deze branches.

Tussen de aanvraag en het uitspreken van een faillissement kunnen enkele weken zitten. Vanaf week 14 houden de rechtbanken de rekesten (als een andere partij de rechter verzoekt om een bedrijf failliet te laten verklaren) voor ten minste vier weken aan, tenzij er sprake is van spoed. Daarnaast is door het kabinet een noodpakket voor economie en banen opgezet om bedrijven zoveel mogelijk te ondersteunen. 
De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.
Bron: CBS