In week 15 (6 tot en met 10 april) zijn 86 bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken) failliet verklaard, meldt het CBS. Dat zijn er 17 meer dan in week 14 (30 maart tot en met 3 april). In week 15 zijn ook 8 eenmanszaken failliet verklaard, 3 meer dan een week eerder.

Het CBS brengt tijdens de Corona-crisis wekelijks de ontwikkeling van het aantal door rechtbanken uitgesproken faillissementen in beeld. Dit is de derde publicatie in de reeks. Doorgaans zullen de cijfers op donderdag 12.00 uur gepubliceerd worden.

In de eerste 15 weken van 2020 zijn er 923 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 12 meer dan in dezelfde periode van 2019. Daarnaast zijn er tot en met week 15 van dit jaar 159 eenmanszaken failliet gegaan.

Meeste faillissementen in de groothandel

In totaal gingen er 94 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) failliet in week 15. Van alle branches had de groothandel het grootste aantal faillissementen, namelijk 16. In de eerste 14 weken van 2020 werden gemiddeld per week 6 groothandelaren failliet verklaard. Verder zijn er in de specialistische zakelijke dienstverlening (o.a. juridische dienstverlening, architecten- en reclamebureaus) 15 bedrijven failliet verklaard. Ook dat zijn er meer dan gemiddeld in de eerste 14 weken (7). Verder zijn er onder de eet- en drinkgelegenheden de laatste 2 weken meer faillissementen uitgesproken dan gemiddeld per week daarvoor in 2020.

Tussen de aanvraag en het uitspreken van een faillissement kunnen enkele weken zitten. Vanaf week 14 houden de rechtbanken de rekesten (als een andere partij de rechter verzoekt om een bedrijf failliet te laten verklaren) voor ten minste vier weken aan, tenzij er sprake is van spoed. Daarnaast is door het kabinet een noodpakket voor economie en banen opgezet om bedrijven zoveel mogelijk te ondersteunen.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.

Bron: CBS