In week 17 (20 tot en met 24 april) zijn 112 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) failliet verklaard, meldt het CBS. Dat zijn er 47 meer dan in week 16. In de eerste 17 weken van 2020 zijn er 1262 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 11 meer dan in dezelfde periode van 2019.

Het CBS brengt tijdens de Corona-crisis wekelijks de ontwikkeling van het aantal door rechtbanken uitgesproken faillissementen in beeld. Doorgaans zullen de cijfers op donderdag 12.00 uur gepubliceerd worden.

In week 17 zijn 98 bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken) failliet verklaard, 38 meer dan in week 16. Daarnaast zijn er 14 eenmanszaken failliet verklaard, 9 meer dan een week eerder.

Meeste faillissementen in de detailhandel

In de meeste onderscheiden branches is het aantal faillissementen toegenomen. De detailhandel had van alle branches met 13 de meeste faillissementen. Eerder dit jaar zijn er alleen in week 7 meer faillissementen (19) waargenomen in deze branche. Gemiddeld zijn er in 2020 tot nu toe 8 detailhandelszaken per week failliet verklaard. De stijging in de industrie valt meer op. In deze branche gingen 12 bedrijven failliet. Dat is meer dan de 5 industriële bedrijven die gemiddeld per week tot en met week 17 failliet zijn verklaard. Tot slot, in de bouwnijverheid zijn de meeste eenmanszaken failliet verklaard, namelijk 5. Ook in de voorgaande weken van 2020 was de bouwnijverheid vaak de sector met de meeste failliet verklaarde eenmanszaken.

Tussen de aanvraag en het uitspreken van een faillissement kunnen enkele weken zitten. Vanaf week 14 houden de rechtbanken de rekesten (als een andere partij de rechter verzoekt om een bedrijf failliet te laten verklaren) voor ten minste vier weken aan, tenzij er sprake is van spoed. Daarnaast is door het kabinet een noodpakket voor economie en banen opgezet om bedrijven zoveel mogelijk te ondersteunen.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.

Bron: CBS