Er moet een soort hulplijn komen voor Nederlandse bedrijven die tegen problemen met de bureaucratie aanlopen in India. Dat is gisteren afgesproken op de door VNO-NCW georganiseerde bijeenkomst met premier Modi van India, premier Rutte en diverse CEO’s van Nederlandse bedrijven die in India zaken doen.

Fast Track Mechanism

Het zogeheten ‘Fast Track Mechanism’ moet bedrijven helpen die tegen concrete problemen aanlopen. Modi ondersteunt dit persoonlijk. ‘Andersom moet het ook werken voor Indiase bedrijven die in Nederland tegen zaken aan lopen’, aldus Hans de Boer van VNO-NCW. De Fast Track is vooral voor middelgrote bedrijven die veel hebben te brengen, maar geen capaciteit hebben voor langdurige en onzekere procedures. De afspraken sluiten aan bij de ambitie van VNO-NCW en NL International Business om een grotere groep ondernemers te ondersteunen bij het betreden van verre groeimarkten. Dit moet een win-win situatie opleveren voor deze landen en voor Nederland.

Nederlandse kennis voor Indiase projecten

Premier Modi zegde toe dat Nederland en India concrete projecten gaan opzetten op terreinen waar India dringend om kennis verlegen zit en waar Nederland juist goed in is. Afgesproken is om plannen om te zetten in bankable projecten die uitvoerbaar zijn voor Nederlandse bedrijven. Een voorbeeld is het Waste to Energy-project in het Hindon bassin, een zijrivier van de Ganges.

70 procent voedselverspilling kan omlaag

Eén van de andere mogelijke projecten die Modi in beeld heeft, draait om de logistiek van voedsel. Door gebrekkige logistiek van voedsel gaat 70 procent van alle verse producten verloren in het warme Indiase klimaat. Juist Nederland kan – als logistieke agro hotspot – zorgen dat dit percentage omlaag gaat. Ook bij het gezondheidsprogramma ModiCare kan Nederlandse kennis bijdragen aan toegang tot zorg voor honderden miljoen Indiërs.

‘Na twee keer is verschil te zien’

‘Modi werkt concreet aan vooruitgang in India en we konden goede afspraken maken hoe we elkaar kunnen helpen’, zegt Hans de Boer. ‘Ik ben onder de indruk voor welke vraagstukken hij staat en hoe hij het land in echt beweging krijgt. Ik was hier nu voor de tweede keer en ik zie de verschillen. Zo pakt hij sommige bureaucratie echt aan en is hij heel benaderbaar voor buitenlandse investeerders die ergens tegen aan lopen.’

Bron: VNO-NCW

Gerelateerd nieuws:

(Atradius): “Kans op wanbetaling in Azië-Pacific het grootst in India