• Duurdere autobrandstoffen verhogen inflatie • Inflatie in 2010 gemiddeld 1,3 procent
• Inflatie eurozone boven 2 procent

De inflatie is in december gestegen naar 1,9 procent, het hoogste inflatiecijfer na maart 2009. In november was de inflatie nog 1,6 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De toename van de inflatie is vooral toe te schrijven aan de prijsstijging van autobrandstoffen. In december waren autobrandstoffen 13,4 procent duurder dan een jaar eerder. In november was de prijsstijging op jaarbasis nog 7,9 procent. De prijsontwikkeling van kleding en beltarieven had ook een opwaarts effect op de inflatie.

Gemiddeld over het hele jaar 2010 was de inflatie 1,3 procent. Dat was iets hoger dan de 1,2 procent van 2009. De toename kwam vooral door de prijsontwikkeling van autobrandstoffen. Het jaargemiddelde van de prijs aan de pomp was in 2010 hoger dan ooit. Hogere beltarieven hadden ook een opwaarts effect op de jaarinflatie. Elektriciteit en gas daarentegen drukten de jaarinflatie door lagere prijzen in de eerste helft van het jaar.

Volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) steeg de inflatie in Nederland naar 1,8 procent. Dat is 0,4 procentpunt hoger dan in november. Volgens Eurostat was de inflatie in de eurozone in december 2,2 procent. In november was de inflatie in de eurozone nog 1,9 procent. De inflatie in Nederland ligt al meer dan een jaar onder het niveau van de eurozone.

Bron: CBS