• Energie ruim 17 procent goedkoper dan een jaar eerder • Voeding goedkoper
• Nederlandse inflatie verder onder eurozone

De inflatie is in januari 2010 uitgekomen op 0,8 procent. Dit is 0,3 procentpunt lager dan in december. Daarmee is de inflatie voor het eerst sinds vijf maanden gedaald. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De daling in januari is vooral het gevolg van de aanpassing van de tarieven van energie in die maand. Elektriciteit werd in januari 5,0 procent goedkoper. Gas werd in januari weliswaar 1,0 procent duurder, maar in juli waren de tarieven van gas fors verlaagd.

Daardoor ligt de gasprijs nog altijd ruim 21 procent onder het niveau van een jaar eerder. De prijzen van energie zijn ruim 17 procent lager dan een jaar eerder. De tarieven van energie hangen indirect af van de olieprijs en worden in Nederland twee maal per jaar aangepast. Hierdoor werkt de ontwikkeling van de olieprijzen vertraagd door in het inflatiecijfer.

De prijzen van voedingsmiddelen lagen in januari 2,0 procent lager dan een jaar eerder.
In december was dit nog 1,1 procent. Dit was vooral het gevolg van een groot aantal aanbiedingen in supermarkten. De premies voor aanvullende ziektekostenverzekeringen zijn in januari gemiddeld 5,2 procent verhoogd. Vorig jaar bedroeg de verhoging 5,9 procent.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in januari uitgekomen op 0,4 procent. Volgens een raming van Eurostat komt de inflatie in de eurozone in januari uit op 1,0 procent. Daardoor ligt de Nederlandse inflatie duidelijk onder die van de eurozone.

Bron: CBS