Na het verkrijgen van een belang van 100% in Billington, heeft ING ook haar belang vergroot in Anachron, een specialist op het gebied van elektronische facturatie. ING verwacht dat binnen 5 jaar de meerderheid van Europese bedrijven zijn facturatie digitaal afhandelt.

Het vergroten van het belang in Anachron naar 30%, naast het versterken van de samenwerking tussen ING-dochter Billington en Anachron, illustreert de visie die ING heeft op de toekomst en de rol van de digitale factuur in het betalingsverkeer. Anachron behoort tot de top van Europa in deze zich zeer snel ontwikkelende markt en is mede door haar expertise een zeer belangrijke partner. De samenwerking bouwt voort op de bestaande activiteiten die beide partijen inmiddels hebben ontwikkeld op het gebied van elektronisch factureren. Er wordt gekeken naar mogelijkheden om de activiteiten in de Europese markt te ontplooien via het nationale en internationale netwerk van ING.

ING voorziet dat de markt voor elektronisch factureren fors gaat groeien. ‘Wij verwachten dat binnen vijf jaar de meerderheid van de Europese bedrijven zijn facturatie digitaal afhandelt’, aldus Robert Heisterborg, Global Head Payments and Cash Management van ING Wholesale Banking en voor ING verantwoordelijk voor al het zakelijke betalingsverkeer. ‘Ook het akkoord dat deze week is bereikt tussen VNO-NCW, MKB-Nederland en de Staatssecretarissen van Economische Zaken, Financiën en Binnenlandse Zaken, ondernemers moeten in 2010 minimaal 10% van hun facturen aan overheden digitaal versturen, bevestigd de verwachtingen dat digitaal factureren de norm gaat worden.’

Marktgroei voor ING-dochter Billington en voor Anachron

ING profiteert van de gebundelde krachten van dochter Billington en Anachron. Billington is een full service leverancier van elektronische facturatie-oplossingen voor de zakelijke en de consumentenmarkt. Anachron is specialist in het ontwikkelen van elektronische facturatie-oplossingen die via internet beschikbaar worden gemaakt. ‘Sinds 1999 ontwikkelen wij oplossingen voor elektronisch factureren. Binnen de website van onze klanten presenteren wij de facturen met interessante functionaliteiten die zowel de uitgaande als de inkomende factuurstroom optimaliseren. Zo kunnen onze klanten het online factuurarchief op elk moment raadplegen, hierdoor hebben zij niet alleen inzicht in de status van de facturen, maar kunnen zij ook klantvragen sneller beantwoorden. Daarnaast kan de ontvanger de factuurdata automatisch inlezen in zijn administratie, waardoor ook aan de ontvangerszijde belangrijke kostenbesparingen gerealiseerd worden. Onze oplossingen voor elektronisch factureren worden in meer dan 25 landen gebruikt en voldoen uiteraard geheel aan alle EU regelgeving. We hebben voor de samenwerking met ING gekozen vanwege het internationale netwerk van ING Payments & Cash Management, en haar vooraanstaande positie in zowel Nederland als het buitenland’, aldus Frank Hoekstra, CEO van Anachron.

Betalingsverkeer behoort tot de kernactiviteiten van ING. Met de kennis van het betaalproces, gecombineerd met de innovaties op het gebied van elektronisch factureren, heeft ING een productaanbod die de volledige keten van factuur tot betaling afdekt. Daardoor is ING nog beter gepositioneerd om een flink stuk van de marktgroei voor zijn rekening te nemen.

Voordelen van elektronisch facturen

Robert Heisterborg: ‘Voordelen van elektronisch factureren voor bedrijven zijn snellere betaling en beter werkkapitaalbeheer, naast de kostenbesparingen die de overgang van papier en handmatig naar elektronisch en geautomatiseerd met zich meebrengen. Facturen kunnen ook automatisch betaalbaar worden gesteld.’ Ook de consument profiteert van online factureren. Heisterborg: ‘Consumenten krijgen een eigen archief met alle belangrijke factuurinformatie, een elektronisch huishoudboekje, waarbij alle productinformatie gemakkelijk te bereiken is. Facturen kunnen eenvoudig worden betaald.

Bron: www.creditexpo.nl