Duizenden mensen kunnen vanaf vandaag op een efficiënte manier achterstallige alimentatie innen. Vanaf 1 augustus 2009 geldt een wet die de 12.000 ex-partners moet helpen die nu in de bijstand zitten omdat hun ex-partner de alimentatie niet betaalt. Jaarlijks komen er ruim 3.000 mensen bij die van hun ex-partner opeens geen alimentatie krijgen.

Zij kunnen zich nu wenden tot het LBIO: het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage. Die officiële uitvoeringsorganisatie krijgt van de fiscus alle gewenste informatie over een nalatige alimentatieverschuldigde. Aan de hand van die gegevens kan het LBIO zonder verdere formaliteiten rechtstreeks geld afhouden van diens salaris of uitkering. Zo'n mogelijkheid bestaat overigens al langer voor de inning van alimentatie voor kinderen.

Het kabinet heeft de nieuwe wet niet alleen in het belang van de ex-partners ingevoerd. Op deze manier wil minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) ook de gemeenten helpen. Die moeten nu bijstand betalen aan de inkomensloze ex-partners. Vervolgens zijn ze veel tijd kwijt om via deurwaarder of rechter dat geld te verhalen op de nalatige onderhoudsplichtige.

Het LBIO biedt overigens meer service: men kan op de website zelf op een eenvoudige manier de wettelijke indexering van de alimentatie berekenen.

Bron: http://weblogs3.nrc.nl/geld/2009/08/01/innen-van-alimentatie-veel-makkelijker-geworden/