Vandaag installeert Windesheim Michiel Steeman als lector Supply Chain Finance. Tijdens zijn rede ‘The power of Supply Chain Finance’ gaat Steeman in op de mogelijkheden die ketenfinanciering grote en MKB-bedrijven biedt om hun financiële positie te verbeteren, kosten te verlagen en financiele risico’s te spreiden.

Het lectoraat richt zich de komende jaren op Supply Chain Finance als middel voor grote bedrijven om hun keten te versterken en als alternatieve financieringsvorm voor het MKB. Ook onderzoekt het lectoraat de rol die Supply Chain Finance kan spelen in de financiering van bedrijfsactiviteiten in ontwikkelingslanden.

Michiel Steeman is grondlegger en voorzitter van de wereldwijde Supply Chain Finance Community, waarin hij onderzoeksactiviteiten rond ketenfinanciering bij elkaar brengt. Ook is hij projectleider van het researchconsortium SCF 2.0 waarin verschillende universiteiten en grote bedrijven participeren.

Waar de focus van Supply Chain Finance tot noch toe vooral gericht is op grote bedrijven, richt het lectoraat van Windesheim zich ook op de toepassing van Supply Chain Finance in het MKB. MKB-bedrijven lopen namelijk financiele slagkracht mis doordat afnemers lange betalingstermijnen aanhouden. Hierdoor staat hun werkkapitaal onder druk en worden groei en innovatie gefrustreerd. Ketenfinanciering is noodzakelijk, volgens Michiel Steeman.

Door de crisis draaien veel MKB-bedrijven minder omzet en laten betalingen bij volbrachte opdrachten lang op zich wachten. Afnemers houden veelal betalingstermijnen van 60 tot 90 dagen aan. Hierdoor zit er maar liefst 20 tot 25 miljard euro aan werkkapitaal `vast’ in de keten. Steeman: `Geld dat niet gebruikt kan worden om te investeren en afbetalingen te doen.’ MKB-bedrijven ondergaan als kleine partner deze betalingsafspraken lijdzaam, ondanks dat de lange betalingstermijnen kansen voor verdere economische groei frustreren en leiden tot faillissementen. Exemplarisch is de situatie in de bouw, waar bedrijven lang moeten wachten op de betalingen door hun opdrachtgevers en in de eerste twee maanden van 2014 215 bedrijven failliet gingen.

Volgens Steeman is een andere vorm van financiering, bijvoorbeeld ketenfinanciering, noodzakelijk om de productie bij het MKB stabiel te houden en groei en ontwikkeling te stimuleren. Ketenfinanciering, waarbij de afnemer binnen tien tot vijftien dagen met tussenkomst van de bank de leverancier betaalt tegen een zeer lage rente voor de leverancier, zorgt ervoor dat het MKB sneller in het bezit is van haar werkkapitaal. Waardoor het MKB nieuwe investeringen en afbetalingen kan doen. De lagere kosten van ketenfinanciering voor MKB-bedrijven – een verschil van factor 10 ten opzichte van financieringsvormen zoals crowdfunding en (micro)krediet – maakt het een interessante optie om de keten en de economische groei veilig te stellen.

Bron: www.windesheim.nl