CE-iT ontwikkelt sinds 2003 credit management software. Hun applicatie MA!N wordt inmiddels in 75 landen gebruikt en onlangs lanceerden zij MA!N Low Code als apart onderdeel. De redactie van Credit Expo sprak met Wim Postma, product manager bij CE-iT, over deze ontwikkeling en wat de voordelen zijn van low code credit management software.

Om te beginnen: Wat is low code?

Low code maakt het ontwikkelen van software makkelijker doordat je gebruik maakt van een platform dat de basis levert. Daar voeg je vervolgens nieuwe functies aan toe. Dit doe je met visuele componenten of eigen code. Beide zijn relatief eenvoudig, omdat het onderliggende platform voorziet in de echte complexiteit.

“Vergeleken met de traditionele software ontwikkel je met low code software sneller en goedkoper.”, vertelt Wim. “En dat is belangrijk, want software bepaalt steeds meer hoe een organisatie zich onderscheidt. Bovendien wil je snel in kunnen spelen op veranderingen. Low code software maakt dit mogelijk. We hebben klanten die met MA!N in 3 maanden tijd oplossingen ontwikkelen, waar ze eerder een jaar of langer over deden.”

Wat voegt low code toe voor credit management?

Low code biedt flexibiliteit en zorgt voor credit management software die past als een maatpak.

Bij de meeste klanten van CE-iT geldt dat “one-size-fits-all” niet past. Er is altijd wel iets wat bij een organisatie net anders werkt dan ergens anders. Soms is dat iets gangbaars als het berekenen van een DSO. Een andere keer wil een klant betalingsregelingen op toekomstige omzet, zoals onze klant Agro-Energy.

Voor sommige organisaties volstaat de standaard. Maar wat als er iets verandert? Er komt nieuwe wetgeving, nieuwe betaalmethodes of je doet een overname. Wacht je dan tot de softwareleverancier hier generiek in voorziet? Of stap je over op maatwerk? Bij het eerste heb je zelf geen controle en moet je afwachten. Bij de tweede zijn de kosten relatief hoog en heb je vaak problemen met toekomstige updates van de software.

Met MA!N Low Code zit je als organisatie zelf achter het stuur. Nieuwe wetgeving implementeer je binnen enkele dagen tot een paar weken. Je bepaalt zelf hoe. We zagen daar de voordelen van bij de invoering van de Wet Incassokosten. De wet leek eenduidig, maar veel klanten hebben dit toch verschillend geïmplementeerd. Zij sloten de wet, binnen de kaders van die wet, aan op het beleid van de eigen organisatie. Bij een standaard pakket ben je afhankelijk van de uitleg van de leverancier en met low code is jouw visie leidend.

In het geval van AgroEnergy is de weekbetaling in 2015 ingericht. Dit was een eenmalig inspanning waar ze tot op de dag van vandaag voordeel van hebben. Het stelt hun instaat om met weinig inspanning klanten met een verhoogd risico te accepteren en beheren. Onze low code credit management oplossing draagt daardoor direct bij aan het resultaat van de organisatie.

Die flexibiliteit klinkt mooi, maar hoe werkt dat?

Bij de ontwikkeling van MA!N stelt CE-iT flexibiliteit, in combinatie met gemak, constant centraal. De configuratie van MA!N moet toegankelijk zijn voor verschillende type gebruikers. Daarom is die configuratie opgesplitst in twee lagen. De eerste is visueel ingesteld. Hier stel je met vinkjes onder andere de parameters voor een actie type in. Deze optie zie je terug in de meeste credit management software. In principe kan iedereen hier mee werken, want het werkt simpel. Je kunt in deze laag goed de meest gangbare opties ondervangen. Wil je voorbij de standaard, dan wordt het lastig in die laag en kom je uit bij de tweede laag.

Bij de tweede laag werk je voornamelijk met SQL en XML. Hiermee voeg je extra parameters toe in de database. Op die manier stel je bijvoorbeeld nieuwe schermen samen of een scoremodel op basis van verschillende databronnen. Als je wilt, dan ontwikkel je hier volledig nieuwe software. Hier ontwikkelen we bijvoorbeeld ook web portals.

Iedere klant heeft toegang tot beide lagen en kan hier zonder hulp van CE-iT mee aan de slag. Al begrijpen we dat dit niet voor iedere klant haalbaar is. Bijvoorbeeld door het ontbreken van medewerkers met de juiste expertise of het gebrek aan tijd. Die klanten doen dan een beroep op CE-iT en bij de start helpen we meestal ook.

Standaard updates en toch op maat

We zitten met MA!N Low Code tussen standaard software, low code software en 100% maatwerk in. De software bevat veel standaard credit management functies. Denk aan incassoprofielen en betalingsregelingen en met low code gaan we voorbij de standaard. Je krijgt maatwerk zonder de nadelen van maatwerk. Zo kan elke klant vandaag een update uitvoeren naar de laatste versie van de software. Dat kan zonder hulp van CE-iT, ongeacht de functionaliteiten die de klant inricht.

Waarom lanceert CE-iT op dit moment low code credit management software?

Stiekem levert CE-iT al langere tijd low code software. Het werd alleen nooit expliciet benoemd. Klanten begrepen echter goed wat de mogelijkheden waren. Ze zagen de flexibiliteit. Voor veel organisaties was dat altijd al een belangrijke reden om voor onze software te kiezen.

Door het positioneren van MA!N Low Code als apart product maken we deze optie zichtbaarder.

Voor wie is low code credit management software interessant?

“Ik denk bijna iedere organisatie.”, antwoordt Wim, “Ik zie bij veel organisaties dat ze op een bepaalde manier werken, omdat het niet anders kan. Werkzaamheden kosten daardoor onnodig veel tijd, worden niet gedaan omdat het omslachtig is of kosten meer geld dan nodig is.

We hebben bijvoorbeeld een klant bij wie het goedkeuren van kredietlimieten stroperig verliep. Collega’s wilden niet in nog een applicatie werken. Die klant heeft het goedkeuringsproces daarom met behulp van MA!N verlegd naar Outlook. Medewerkers zien nooit iets van MA!N. Zij keuren een kredietlimiet goed of wijzen die af in Outlook. MA!N leest dat op de achtergrond uit en verzorgt de achterliggende workflow.

Ik denk dat low code credit management software voor veel organisaties interessant is. Al gebruik je voor 97% de standaard, die resterende 3% kan een groot verschil maken. Als iemand twijfelt over de toegevoegde waarde low code, dan kunnen ze contact met mij opnemen. Meestal kan ik binnen vijf minuten zeggen of low code interessant voor hun is. De kans bestaat wel dat ik uit enthousiasme langer dan vijf minuten praat.”

Voor meer informatie over low code credit management software kun je contact opnemen met CE-iT.

Bron: Credit Expo

Foto: ThisisEngineering RAEng on Unsplash