Henk Bos is oprichter en mede-eigenaar van Bos Incasso en tevens directeur van de Landelijke Associatie van Gerechtsdeurwaarders (LAVG), een organisatie met negen vestigingen in Nederland.

Na zijn MEAO belandde hij bij toeval in de wereld van incasso en gerechtsdeurwaarders. “Ik ben er gewoon ingerold en vind het nog steeds leuk en uitdagend” aldus Bos. “Maar behalve over incasso praat ik ook graag over voetbal!” Een vraaggesprek.

Hoe is het allemaal begonnen?

“Ik ben eind 1994 in Groningen gestart met mijn eigen deurwaarderskantoor. Mijn eerste medewerkers waren Ronald Winkel, die van een ander deurwaarderskantoor werd overgenomen, en mijn eigen vrouw. Ons eerste kantoor had een totale oppervlakte van maar liefst honderd vierkante meter! Drie jaar later was dat alweer te klein en moesten we verhuizen. In 2006 hebben wij onze incasso- en gerechtsdeurwaardersactiviteiten gesplitst in twee BV’s: Bos Incasso en LAVG. Sinds 2009 zijn de hoofdkantoren van beide organisaties gevestigd in een zeer modern kantoorpand van ruim vierduizend vierkante meter. Al die jaren zijn we Groningen trouw gebleven.”

Hoe onderscheidt Bos Incasso/LAVG zich van andere bedrijven?

“Bos Incasso en LAVG vullen elkaar uitstekend aan. Daardoor wordt kwaliteit en vakmanschap gewaarborgd en kunnen wij services op het gebied van credit management in de breedste zin van het woord aanbieden. Door deze gecombineerde aanpak zijn wij inmiddels een toonaangevende incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie in Nederland.”

Wat is uw bedrijfsfilosofie?

“Wij streven vanuit onze eigen discipline naar maximaal rendement. Dat levert voor alle betrokken partijen een win-winsituatie op. Tegelijkertijd levert het nauwe samenwerkings-verband tussen Bos Incasso en LAVG enorm veel voordeel op. De uniforme werkwijze van beide organisaties leidt tot efficiënte en snelle doorstroming van de verschillende trajecten: pre-incasso, buitengerechtelijke en gerechtelijke systemen en de gelijke behandeling en benadering van debiteuren.”

U houdt zich bezig met duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hoe uit zich dat in de praktijk?

“Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat hoog in ons vaandel. Wij zijn er trots op dat Bos Incasso/LAVG als eerste incasso- en deurwaardersorganisatie gecertificeerd is volgens de MVO prestatieladder. People, planet en profit spelen hier een hele belangrijke rol in.”

Hoe bent u ooit in de incassobranche terechtgekomen?

“Voor mij is het nooit een bewuste keuze geweest om gerechtsdeurwaarder of eigenaar van een incasso-organisatie te worden. Ik ben er zo’n beetje ingerold. Na de MEAO ben ik bij een gerechtsdeurwaarderskantoor gaan werken. Dat vond ik zo leuk en uitdagend dat ik daar verder in ben gegaan.”

Schrikken mensen als u op een feestje of receptie zegt dat u directeur bent van een incassobureau?

“Nee, die angst roep ik niet op. Als ik mij voorstel als Henk Bos van Bos Incasso, weet iedereen dat wij de tenuesponsor zijn van FC Groningen, ‘de Trots van het Noorden’. Dan praten we meestal eerst een half uur over voetbal. Behalve FC Groningen sponsoren wij nog heel veel amateurclubs in de regio en dat wordt altijd als zeer positief ervaren. Niet iedereen weet hoe wij werken, maar dat is snel uit te leggen.”

Wat betekenen de bezuinigingen die het kabinet de komende jaren doorvoert voor uw werkzaamheden?

“Op de wetgeving in Den Haag hebben wij natuurlijk geen directe invloed, maar met de gevolgen zullen wij op een juiste manier moeten omgaan. Door bezuinigingen zal ons werk niet zwaarder worden, maar wij zullen wel meer werkzaamheden moeten verrichten om algehele betaling te krijgen.”

Hoe ziet u de toekomst van uw branche?

“De incassobranche heeft het op dit moment moeilijk. Door de enorme concurrentie staan de prijzen onder druk. Er moet meer worden gedaan om het geld te incasseren en daardoor is niet iedereen meer in staat om het hoofd boven water te houden. Dat is ook te zien aan het aantal faillissementen in de incassobranche. Blijkbaar moet ook in onze branche het kaf van het koren worden gescheiden.”

En hoe ziet u de rol van uw bedrijf daarin?

“Wij zijn als organisatie klaar voor de toch wat onzekere toekomst en zijn ervan overtuigd dat wij onze klanten het optimale resultaat kunnen bieden voor problemen van welke aard ook. Wij lopen voorop in de ontwikkelingen, met het MVO-certificaat van Bureau Veritas bijvoorbeeld. Wij ontwikkelen bovendien voortdurend innovatieve producten en kunnen daardoor zowel voor het grootbedrijf als het MKB maatoplossingen aanbieden.”

Bos Incasso is gold sponsor van de 7e Credit Expo op donderdag 10 november 2011 in het  Nieuwegein Business Center. U vindt Bos Incasso op standnummer NB.51

Bron: www.creditexpo.nl