Maar liefst 60.000 ondernemers zijn nog niet begonnen met het aflossen van hun coronaschuld. Staatssecretaris Van Rij geeft aan niet te weten of het gaat om ondernemers die niet willen of niet kunnen betalen. Laten we niet onderschatten hoe de hoge kosten nu drukken op ondernemers. Dat is – in combinatie met het feit dat veel mkb’ers die kosten niet durven door te berekenen aan klanten – ronduit zorgelijk.

Vanaf half juli krijgen ondernemers die op dat moment nog niet zijn begonnen met terugbetalen of achterlopen, een brief dat de betalingsregeling wordt ingetrokken. Het hele bedrag moet dan binnen 14 dagen op de rekening van de Belastingdienst staan. Het is maar de vraag of dat lukt.

In een brief aan de Tweede Kamer (17 mei 2023) schreef staatsecretaris Van Rij dat een groot deel van de ondernemers die tot en met april 2023 failliet zijn gegaan, een coronabetalingsregeling hadden. Het gaat om 1.400 van in totaal 1.700 ondernemingen (ruim 80 procent). Het intrekken van de coronabetalingsregeling raakt een grote groep ondernemers en kan voor een deel van hen de financiële genadeslag zijn. Wij horen regelmatig dat ondernemers het nog steeds zwaar hebben. Factoren die hiertoe bijdragen zijn inflatie, hogere kosten – die ondernemers vaak niet volledig doorberekenen – en schulden.

Ook vangen we signalen op dat er lange tijd gehoopt werd op kwijtschelding. Het is goed dat het nu duidelijk is dat van uitstel geen afstel komt. Maar na een lange periode van steun zou het wel erg rigoureus zijn om zoveel ondernemers op korte termijn uit de betalingsregeling te zetten. Laten we eerst grondig redenen in kaart brengen voor het uitblijven van zoveel aflossingen en vervolgens passend actie ondernemen. Voor ondernemerschap moet ruimte blijven.

Auteur: Jade Karthaus
Bron: MKB Servicedesk