Het is zo verleidelijk, de mooie aanbiedingen van webwinkels of de verkoopprogramma’s op televisie.

Je hoeft je stoel er niet voor uit, een paar klikken op de computer en je hebt (op rekening) een nieuwe TV, een gereedschapset of een paar nieuwe schoenen aangeschaft.

Maar had je het eigenlijk wel nodig en kan je het je wel veroorloven? Veel consumenten doen online en op rekening impulsaankopen die ze gezien hun financiële situatie misschien beter niet hadden kunnen doen. Eigenlijk weten ze dat ook wel, maar is zo verleidelijk en het gaat zo makkelijk en… het is op rekening. Het risico is wel dat zij door hun aankoopgedrag rekeningen niet kunnen betalen en er vervolgens een incassobureau op de stoep staat om die alsnog te innen. Dat betekent weer extra kosten.

Straetus Incasso wil consumenten hiervoor behoeden en is een initiatief tegen roekeloze kredietverstrekking gestart: www.ikwilgeenkrediet.nl.  Consumenten kunnen zich bij het IWGK melden om te worden opgenomen in een databestand waarmee ze aangeven dat ze geen aankopen op rekening meer willen doen. Ook budgetcoaches en bezorgde ouders kunnen terecht bij het IWGK.

Als er voldoende aanmeldingen zijn wil directeur Emile Spruijt van Straetus Incasso met de lijst naar webwinkels stappen om erop aan te dringen de mensen die op de lijst staan niet langer op afbetaling te laten kopen. “Het werkt een beetje als het BKR, het bureau kredietregistratie, maar dan op vrijwillige basis”, aldus Spruijt. Met dit initiatief wil hij webwinkels stimuleren om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.Bron: www.ikwilgeenkrediet.nl