In 2023 deden rechters, net als in 2022, uitspraak in bijna 1,4 miljoen zaken. Dit blijkt uit het recent gepubliceerde jaarverslag van de Rechtspraak. Ongeveer hetzelfde aantal nieuwe zaken werd vorig jaar bij de gerechten aangebracht. In het jaarverslag staan nog meer cijfers. Bijvoorbeeld over hoeveel mensen er bij de Rechtspraak werken, het aantal rechters in opleiding en hoeveel uitspraken zijn gepubliceerd in het uitsprakenregister.

12 duizend

Meer dan 12 duizend mensen zetten zich namens de Rechtspraak elke dag in voor een rechtvaardige samenleving. In 2023 waren dat ruim 10 duizend Rechtspraakmedewerkers, die bijna 2.700 rechters en raadsheren ondersteunden. Deze aantallen groeien gestaag. Zo werkten 5 jaar geleden nog zo’n 11 duizend Rechtspraakmedewerkers en een kleine 2.500 rechters voor de Rechtspraak.

Rechters in opleiding

Ondanks de gestage groei van het aantal rechters, kampt de Rechtspraak met een tekort aan rechters. Er wordt daarom hard gewerkt aan het aantrekken en opleiden van extra rechters. De afgelopen jaren is het aantal opleidingsplekken flink uitgebreid. Vorig jaar waren 256 rechters en raadsheren in opleiding. Ter vergelijking: in 2019 waren dit er 192. Een nieuwe rechter in opleiding is echter niet direct volledig inzetbaar; eerst zal de opleiding tot rechter of raadsheer moeten worden doorlopen. Het duurt dus een aantal jaar voordat deze rechters en raadsheren instromen.

Gepubliceerde uitspraken

Het aantal gepubliceerde uitspraken op rechtspraak.nl steeg van 49.800 in 2022 naar 58.200 in 2023. De stijgende lijn van het aantal gepubliceerde uitspraken zet zich verder door, zoals ook blijkt uit onderstaande tabel:

Bron: Rechtspraak.nl