Even bij iemand in het krijt staan. Geen punt. Maar bij steeds meer jongeren stapelen de schulden zich op. Wat doe je als aan het eind van de maand het geld op is?

Schuldhulpverlening

Meer dan de helft van de Amsterdamse jongeren tussen de 18 en 27 jaar heeft schulden, blijkt uit onderzoek van die gemeente. Het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening is het afgelopen jaar in de hoofdstad met maar liefst 50 procent gestegen.

Volwassen

Wie 18 jaar wordt, is officieel volwassen. Dat biedt nieuwe mogelijkheden, zoals het recht om te stemmen en om zelfstandig auto te rijden. Voor abonnementen en leningen is geen toestemming meer nodig van de ouders. Het zorgt ook voor nieuwe verplichtingen. Zo moet iedere Nederlander van 18 jaar een zorgverzekering afsluiten.

Achterstanden

“De schulden bij een deel van de jongeren zijn zorgwekkend”, zegt Annemarie Koop van het Nibud. “Uit ons eigen onderzoek blijkt dat 1 op de 5 jongeren tussen de 15 en 24 jaar een betalingsachterstand heeft. Dat kan bijvoorbeeld gaan om onbetaalde rekeningen bij de zorgverzekeraar, de telecomprovider, en achterstanden bij de Belastingdienst.”

Het huis uit

De overgang van thuiswonend naar zelfstandig wonen is ook voor veel jongeren lastig, stelt Koop. Dat is te merken aan de verschillen in schulden. Uit het mbo-onderzoek blijkt dat 15 procent van de thuiswonende studenten een schuld heeft van gemiddeld 700 euro, tegen 23 procent van de uitwonenden met een schuld van gemiddeld 2.500 euro.

Verleidingen

Als je 18 wordt, mag je meer. Maar het is de kunst om weerstand te bieden tegen de verleidingen, stelt Koop. “Probeer je bewust te worden van onbewust gedrag. Ook online word je makkelijk verleid om aankopen te doen en om te kopen op afbetaling.” De groepsdruk speelt ook mee, volgens haar. “Je hoort wat anderen hebben en wilt dat dan ook aanschaffen.”

Grip krijgen

Het is van belang om grip te krijgen op je geld, stelt Astrid Rijkels van ING. “Zeker als je zelfstandig beslissingen gaat nemen. Dat begint met inzicht in je inkomsten en uitgaven. Als je dat goed in kaart hebt gebracht, weet je waarop je nog kunt besparen.” Als er aanmaningen en herinneringen in de bus vallen, kun je beter niet je hoofd in het zand steken, vult Koop aan. “Kom in actie. Neem contact op met de schuldeisers om een betalingsregeling af te spreken.” Roep ook hulp in om een structurele oplossing te vinden, voegt Rijkels eraan toe. “Bij de gemeente kun je terecht bij de afdeling schuldhulpverlening. Ook kun je advies vragen bij vrijwilligersorganisaties als Humanitas.”

Tips om schulden de baas te blijven

Bron: ING